EU za brzi ‘razvod’ od Britanije

Hladni pristup Brisela znači da bi se Britaniju odbacilo bez ikakvog povlaštenog odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom (Reuters)

Ukoliko se britanski glasači na referendumu u lipnju odluče na izlazak iz EU-a, Unija će inzistirati na brzom “razvodu” od Velike Britanije, prije nego započne raditi na novom odnosu s tom zemljom.

Agencija Reuters iz dva europska izvora koja se bave mogućim “Brexitom” doznaje da EU nema volje za ikakvim produljenjem dvogodišnjeg razdoblja za izlazak iz Unije, kako to omogućuje Ugovor iz Lisabona, dok bi za zaključivanje bilo kakvog novog trgovinskog partnerstva trebalo puno više godina.

“U našem je interesu da se taj razvod obavi što brže. Nemamo volje za pregovaranje novih uvjeta u prve dvije godine”, kazao je izvor u Bruxellesu, kako prenosi Hina. 

Drugi europski izvor također tvrdi da u slučaju rastanka dviju strana ne treba odugovlačiti. “Što kraće to bolje. Nitko ne želi da se to razvlači dulje od dvije godine. ‘Show’ se mora nastaviti”, poručio je.

Odbacivanje bez milosti

Ovakav hladni pristup Bruxellesa znači da bi se Britaniju odbacilo bez milosti, bez ikakvog povlaštenog odnosa sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

To je u opreci s izjavama pobornika napuštanja Unije da bi London mogao sebi osigurati poseban status, zadržavši pristup tržištu prije nego i službeno “raskine brak” s Europskom unijom.

Europski dužnosnici i dalje su uvjereni da će Britanci u konačnici na referendumu 23. lipnja glasati za ostanak u zajednici kojoj su se pridružili 1973. unatoč anketama koje pokazuje da se radi o neizvjesnoj utrci.

Međutim, u slučaju da pobijedi glas za napuštanje Unije, Europska komisija ima provizorni plan održavanja rijetkog nedjeljnog sastanka 26.  lipnja kako bi utvrdila svoju strategiju.

Izvor: Agencije