EU za hitnu provedbu odluke Sejdić-Finci

EU žali zbog neuspjeha političkih čelnika da provedu odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci

Zemlje članice Evropske unije (EU) izrazile su u ponedjeljak zabrinutost zbog izostanka napretka u Bosni i Hercegovini i nemogućnosti političkih čelnika da postignu dogovor o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica EU-a prihvatili su u ponedjeljak zaključke o Bosni i Hercegovini u kojima izražavaju “zabrinutost zbog izostanka napretka zemlje na putu prema EU-u”, prenosi Hina.

“Dok druge zemlje u regiji napreduju, Bosna i Hercegovina zaostaje. Vijeće izražava žaljenje posebno zbog neuspjeha političkih čelnika da u razdoblju od preko tri godine provedu odluku Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, čime Bosna i Hercegovina krši svoje međunarodne obaveze”, piše u zaključcima.

Promjena ustava

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, Bosna i Hercegovina treba promijeniti svoj Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi se pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno osobama koje ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, omogućilo da se nadmeću za položaj člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovina.

“Vijeće je zabrinuto zbog mogućih implikacija u pogledu izbora 2014. godine i traži od Bosne i Hercegovine da hitno uskladi svoj ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Vjerodostojan napor u tom pogledu i dalje je potreban za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Puna provedba presude Sejdić-Finci ključni je element da bi EU razmatrala vjerodostojnu molbu za članstvo”, kaže se u ministarskim zaključcima.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja koja još nije podnijela molbu za članstvo u EU-u.

Izvor: Agencije