EU za istragu Facebookove zaštite podataka

Najviši sud Europske unije u utorak je donio odluku u korist jednog studenta prava iz Austrije koji tvrdi da prekoatlantski dogovor o zaštiti privatnih podataka ne štiti korisnike na pravi način.

Ova presuda bi mogla imati dalekosežne implikacije za tehnološke kompanije koje posluju u Europi.

Student Max Schrems pokrenuo je slučaj nakon otkrića od prije dvije godine koje je objavio bivši uposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden o programima posmatranja ove agencije.

Schrems se žalio komesaru za zaštitu podataka u Irskoj gdje društvena internetska mreža Facebook ima svoje sjedište za Europu.

U žalbi je naveo da američki zakon ne nudi dovoljno zaštite od špijuniranja podataka koje Facebook prebacuje na svoje servere u Sjedinjene Američke Države.

Irske vlasti su u početku odbacile žalbu, istakavši odluku iz 2000. Izvršne komisije EU da, prema takozvanom dogovoru o „sigurnom skrovištu“, SAD osigurava zadovoljavajuću zaštitu podataka.

Posljedice presude

No, danas je Europski sud pravde odlučio da je odluka Komisije pogrešna.

Navodi se kako je posljedica presude takva da irski komesar za podatke treba istražiti Schramsovu žalbu „sa svom neophodnom pažnjom i marljivošću“.

Kada završe istragu, vlasti moraju „odlučiti da li prijenos podataka europskih korisnika Facebooka u Sjedinjene Američke Države treba biti suspendiran na osnovu toga da navedena država ne nudi traženu zaštitu ličnih podataka“, navodi Sud u sažetku presude.

Facebook je saopćio kako trenutno neće komentirati presudu.

Vlasti u SAD-u razočarane

Bijela kuća saopćila je da je zabrinjavaju posljedice na ekonomiju koje bi mogla imati evropska presuda o zaštiti podataka.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je rekao da SAD analizira odluku po kojoj je evropsko-američki dogovor na osnovu kojeg su hiljade kompanija bez poteškoća prebacivale podatke između Evrope i SAD-a proglašen nevažećim.

Naglasio je da će Sjedinjene Države sarađivati s​ Evropskom komisijom na ažuriranoj verziji sporazuma.

Američka ministrica trgovine Penny Pritzker rekla je da su Sjedinjene Države “duboko razočarane” odlukom evropskog suda “koja stvara znatnu nesigurnost i za američke i za evropske kompanije i potrošače te dovodi  u opasnost uspješnu transatlantsku digitalnu ekonomiju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije