EU za vojnu akciju protiv krijumčara

Evropska unija želi da razbije mrežu trgovaca ljudima (AP)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove Federica Mogherini, danas je izjavila da bi Unija mogla da za nekoliko sedmica pojača akciju protiv krijumčara ljudima na Mediteranu i zapljenjuje i uništava brodove.

EU je u julu pokrenula prvu fazu prikupljanja obavještajnih podataka, a Mogherini je saopštila da je ministrima odbrane na sastanku u Luksemburgu prenijela da je ta operacija ispunila sve svoje ciljeve, prenosi AFP.

“Ja sam predložila ministrima odbrane da razmotre prelazak na fazu dva – zapljenu i uništavanje brodova”, navela je Mogherini.

Ona je kazala da bi se sa tom operacijom moglo krenuti kada odluka bude donijeta i kada budu pripremljeni kapaciteti, što bi moglo biti za nekoliko sedmica.

“Ja vidim širok konsenzus o potrebi započinjanja druge faze”, dodala je Mogherini, ukazujući na širenje izbjegličke krize.

Ona je rekla da će šefovi diplomatija EU-a, koji se sutra i u subotu sastaju u Luksemburgu, razmotriti to pitanje.

“Ove dvije faze operacije bile bi, međutim, ograničene na otvoreno more u skladu sa međunarodnim zakonima“, naglasila je Mogherini.

Treća faza u okviru vojne operacije, koju su dogovorili lideri EU-a nakon utapanja više od 700 migranata u aprilu kod obala južne Italije, omogućila bi da se operacija preduzme protiv krijumčara ljudima u libijskim teritorijalnim vodama, podsjeća AFP.

Plan Francuske i Njemačke za prihvat izbjeglica

Istovremeno, francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel, odlučili su da već od danas iznesu zajednički prijedlog za organizovanje prihvata izbjeglica i njihovo pravedno raspoređivanje u Evropi, dok oni koji pokušavaju da neregularnim putevima poboljšaju svoje materijalno stanje moraju biti vraćeni na dostojanstven način.

“Hollande i Merkel su odluku o inicijativi vezanoj za situaciju sa izbjeglicama koje pokušavaju da stignu do Evrope, donijeli zbog dramatičnih događaja koji su se desili od početka godine i zbog kojih je hiljade ljudi izgubilo živote“, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

Njemačka i Francuska su se složile da su neophodne obavezujuće kvote unutar EU-a kako bi se rasporedio teret i dodale da će taj stav prenijeti evropskim institucijama.

“To je princip solidarnosti”, rekla je kancelarka Merkel novinarima, prenosi AFP.

U međuvremenu, britanski premijer David Cameron izjavio je da će Velika Britanija ispuniti svoju ”moralnu dužnost”, ali nije najavio nove konkretne mjere za pronalaženje rješenja za izbjegličku krizu, uprkos sve glasnijim pozivima javnosti da Britanija prihvati više izbjeglica.

On je rekao da je duboko potresen fotografijom preminulog sirijskog dečaka na turskoj obali, prenio je AFP.

“Svako ko je vidio ove slike nije mogao a da ne bude ganut i ja, kao otac, bio sam duboko potresen slikom dječaka na obali u Turskoj”, rekao je Cameron.

Dodao je i da će Britanija držati pod kontrolom broj izbjeglica koje dolaze u zemlju.

“Stalo nam je i učinit ćemo više, radimo više, zato smo poslali mornaricu na Mediteran”, zaključio je Cameron.

Međutim, kako je naveo, rješenje nije samo u prihvatanju ljudi, već ono mora da bude sveobuhvatno.

Izvor: Agencije