EU želi ograničiti bankarske bonuse

Tema koja je posljednjih mjeseci izazvala žustru raspravu u evropskim političkim, ali i bankarskim krugovima, bit će glavna tačka sjednice ministara finansija Evropske unije.

Ograničenje bankarskih bonusa jedan je od prioriteta plana Unije  za uvođenje reda u bankarski sektor.

Na nacrt novog zakona o sigurnosti kapitalnih rezervi banaka, u koji je ugrađena i odredba o bankarima, ne gledaju svi sa odobravanjem.

Spriječiti ponavljanje krize

Ponovo su se na suprotstavljenim stranama našle Velika Britanija i ostale moćne zemlje Evropske unije.

Čelnik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem nema dilemu. On smatra da će novi zakon spriječiti ponavljanje globalne finansijske krize 2008, koja je glavni uzrok dužničke krize u eurozoni, recesije i enormne nezaposlenosti širom kontinenta.

Na putu uvođenja novih regulativa, kao i mnogo puta do sada, ispriječio se britanski ministar finansija George Osborne.

“Zaista se nadam da će Britanci sarađivati kako bismo postigli kompromis o ovom pitanju”, rekao je Dijsselbloem. “Iako oni misle da tražimo previše ustupaka, mi smatramo da bi dogovor mogao biti još širi. Zaista bih bio razočaran ukoliko bi diskusija o novom zakonu, koji je veoma važna za uvođenje reda u bankama, mogla potrajati duže, samo zbog stavke o ograničavanju bonusa bankarima.”

Ta stavka je prioritet za Osbornea. Može se to zaključiti na osnovu izjave iz njegovog ureda, koja je poslana uoči odlaska u Brisel.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog prijedloga. Nastavljamo razgovore sa ostalim zemljama članicama”, poručio je Osborne.

Nije teško zaključiti zbog čega je britanski ministar oprezan. Britanija je dom najvećeg evropskog finansijskog centra, Londona.

Osborne smatra da će novi propisi ograničiti rast finansijskog sektora i dovesti do odliva talenata.

U svojim stavovima je, ipak, usamljen. Ohrabreni rezultatima referenduma u Švicarskoj o ograničavanju bankarskih bonusa, većina ministara finansija misli da je o novim ustupcima Britaniji suvišno raspravljati.

“Pravila koja smo usaglasili sa Parlamentom imaju snažnu podršku. Koliko znam, samo su Britanci protiv. Moramo priznati da će cijeli paket učiniti naše banke stabilnijim”, rekla je austrijska ministrica finansija Maria Fekter.

‘Najbolji kompromis’

Irski ministar finansija Michael Noonan je poručio:

“Britanski zvaničnici imaju problem s pitanjem bankarskih bonusa. Ne možemo mnogo toga učiniti za njih, jer smo već probili rokove za diskusiju, a postigli smo i najbolji mogući kompromis s Parlamentom, tako da zaista nema više prostora za manevriranje.”

Evropski parlament je najprije želio ograničiti sve bonuse, tako da ne budu veći od godišnje plate bankara.

No, na kraju se složio da bonusi mogu dostići nivo dvogodišnje plate ako to odobre dioničari.

Prema svemu sudeći, taj kompromis bi mogao biti potvrđen još u utorak, bez obzira na nezadovoljstvo zvaničnog Londona.

Izvor: Al Jazeera