EU želi sporazum Srbije i Kosova u narednih godinu dana

Još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsjednika Srbije i Kosova (Arhiva)

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Srbije i Kosova, učinit će sve kako bi u narednih godinu dana, koliko je ostalo do kraja mandata šefice diplomatije EU-a Federice Mogherini, došlo do postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa dvije zemlje, saznaje Tanjug u Briselu.

“Napravit ćemo sve u godini koja je ostala da bi došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa, ali nismo jedni od kojih to zavisi”, rečeno je beogradskoj agenciji u diplomatskim izvorima u Briselu.

U Briselu navode da su i u ovom trenutku “u toku kontakti” u cilju nastavka dijaloga Srbije i Kosova, ali da još ne postoji konkretan datum za mogući novi sastanak predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija.

U krugovima bliskim pregovaračkom procesu ocjenjuju da je prošlosedmični sastanak Vučića i Thacija bio “bez svake sumnje težak”.

Navodi se da je plan Federice Mogherini bio da se na tom sastanku postigne saglasnost o intenziviranju procesa postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, ali da je odluka Kosova o podizanju carina na robu koja se uvozi iz Srbije “u posljednjem trenutku poremetila planirano”.

Taksa na uvoz robe ‘zamrzla’ dijalog

Na pitanje Tanjuga šta će EU uraditi u cilju eventualnog pritiska na Kosovo da povuče takvu odluku, izvori iz Evropske komisije napominju da je Unija “već bila jasna u svom saopćenju” kada je osudila takav potez i pozvala vlasti Kosova da opozovu odluku o podizanju taksi od deset procenata na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ono što se očekuje tokom novembra, bez obzira da li će doći do nastavka dijaloga Srbije i Kosova, jeste redovni izvještaj koji će Evropska služba za vanjske poslove predstaviti zemljama članicama EU-a o napretku u procesu normalizacije odnosa dvije strane.

Od tog izvještaja u velikoj meri zavisit će i odluka članica EU-s o broju novih poglavlja koje će Srbija otvoriti u decembru u okviru svojih pristupnih pregovora.

Nakon posljednje runde dijaloga pod pokroviteljstvom šefice diplomatije EU-a, koji se završio bez bilo kakvih pomaka u približavanju konačnom rješenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, iz EU-a poručuju da se njihovi napori u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma nastavljaju, a da vremenski rokovi “ostaju jasni”.

Izvor: Agencije