EUFOR Althea ostaje u BiH

Od vlasti u u BiH se očekuje da daju prioritet preduzimanju reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU (Arhiva)

Vijeće ministara vanjskih poslova Evropske unije potvrdilo je spremnost da nastavi izvršni vojni mandat operacije EUFOR Althea, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja u zemlji.

Vijeće EU-a je na sastanku u Luksemburgu ponovi posvećenost Unije perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Ministri EU-a su naglasili da se nakon izbora 7. oktobra očekuje od svih lidera u BiH da se konstruktivno angažiraju na formiranju vlasti na svim nivoima, a u interesu svih građana zemlje.

Istovremeno, od vlasti u u BiH se očekuje da daju prioritet preduzimanju reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU.

”U tom kontekstu, Vijeće pozdravlja stalno prisustvo operacije Althea, koja se u nastavku Strategijskog pregleda 2017. refokusirala na svoj osnovni mandat tako što je zadržala elemente izgradnje kapaciteta i obuke, za koje se smatra da su i dalje neophodne, i radi na ukidanju ostalih elementa koji više nisu relevantni”.

Drugi međunarodni akteri

U tom kontekstu, a u okviru cjelokupne strategije EU-a za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat operacije Althea, pod obnovljenim mandatom UN-a, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine da održi sigurno okruženje.

Vijeće EU-a očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda 2019. godine što će biti osnova za diskusiju sa državama članicama o zadacima i opcijama EUFOR-a za budućnost operacije, uzimajući u obzir potrebu da se podrži napredak Bosne i Hercegovine u njenom procesu integracije u EU, ali i sigurnosnu situaciju na terenu.

Vijeće napominje važnost kontinuirane koordinacije EUFOR Althea sa drugim međunarodnim akterima na terenu.

”EU nastavlja da podstiče vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrzaju svoje napore u rješavanju odlaganja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i drugih izvanrednih pitanja”, zaključuje se u saopćenju Vijeća EU-a o BiH.

Izvor: Agencije