Eulex odlazi sa Kosova s upitnim rezultatima

Eulex, koji 14. decembra prestaje voditi istrage i donositi presude, ustanovljen je u decembru 2008. godine (Arhiva)

Evropska misija vladavine prava – Eulex, nakon deset godina, napušta Kosovo s različitim ocjenama njene efikasnosti – dužnosnici su puni pohvala, a javnost kritika, prenosi AFP.

Eulex, koji 14. decembra prestaje voditi istrage i donositi presude, ustanovljen je u decembru 2008. godine, deset mjeseci nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Zahvaljujući stotinama miliona eura potrošenih u deset godina, stotine sudija i policajaca došle su na Kosovo kako bi rasvijetlili najteže zločine počinjene u ratu kosovskih ustanika i srbijanskih snaga (1998-99) i nakon njega, obračunaju se s korupcijom i organiziranim kriminalom te izgrade povjerenje između stanovnika Kosova i njihovog pravosuđa.

“Imam razloga biti nezadovoljna Eulexom”, rekla je za AFP Silvana Marinković (46).

Je li 648 presuda malo ili mnogo?

Nestanak supruga Gorana pred kraj rata, kao i 1.600 drugih ljudi, ostao je bez odgovora.

“Nisu ni pokušali riješiti moj problem”, rekla je Silvana Marinković, pripadnica srpske manjine na Kosovu.

Voditeljica misije Aleksandra Papadopulu staje u odbranu “vidljivih rezultata na Kosovu i brojnih očitih uspjeha”.

Grčka diplomatkinja pritom stiče da je Eulex donio 648 presuda.

To zadovoljstvo dijeli i predsjednik Kosova Hashim Thaci, koji ocjenjuje da je “saradnja s Eulexom donijela veliku korist ustanovama na Kosovu”.

No, Kosovo je nakon deset godina na 85. mjestu tabele korumpiranosti Transparency Internationala, ispred Albanije, ali iza Srbije.

Evropska komisija u posljednjem izvještaju ističe da je “raširena korupcija razlog zabrinutosti” za to područje s oko 1,8 miliona stanovnika.

Dnevni list Zeri se narugao Eulexovom obećanju da će loviti “krupnu ribu” i napisao da su “upecali” samo sitne.

U ratu poginulo oko 13.000 ljudi

Od trojice glavnih vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova kojima se sudilo, na slobodu su pušteni Sami Lushtaku i Fatmir Limaj, a Sulejman Selimi je osuđen na osam godina zatvora zbog mučenja zatvorenika.

Među nerazjašnjenim ubistvima je i ono novinara Xhemaila Mustafe, koji je usmrćen 2000. godine u svom domu.

Taj bivši savjetnik predsjednika Ibrahima Rugove u svojim je komentarima osuđivao nasilje pripadnika OVK-a nad njihovim protivnicima.

Njegova kćerka Beriane Mustafa (36) misli da je Eulex “doživio potpuni krah”.

“Ne razumijem kako jedna misija Evropske unije, sa svim sredstvima kojima je raspolagala, nije mogla rasvijetliti nijedno ubistvo”, rekla je ona.

U ratu na Kosovu poginulo je oko 13.000 ljudi.

Nevladina organizacija Humanitarian Law Centre, koja se bavi ratnim zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji, navodi da je riješeno samo 25 slučajeva.

Pravosuđe pod kontrolom politike

“Hilajde su žrtava politike sistematskog silovanja koje su činile srpske snage, a nijedan slučaj nije riješen i nijedan krivac nije kažnjen”, dodaje organizacija u saopćenju poslanom AFP-u.

“Eulex je neuspjeh. Dobra zamisao (…) koja je loše provedena”, ocijenio je Italijan Andrea Capussela, bivši čelnik International Civilian Officea, međunarodnog tijela zaduženog da prati ustroj institucija na Kosovu.

Eulex “nije došao kako bi čarobnim štapićem u nekoliko godina riješio sve probleme Kosova u vezi s vladavinom prava”, rekla je Papadopulu.

Ariana Qosja iz nezavisnog istraživačkog središta KIPRED, koje se bavi sigurnosnim pitanjima, razočarana je zbog nedovršenih istraga Eulexa, koje “sad na Kosovu preuzimaju domaći sudovi, a tamo je pravosuđe još pod kontrolom politike”.

Izvor: Agencije