EURO 2016: BiH u baražu protiv Irske 13. i 16. novembra

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će protiv Irske u doigravanju za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francukoj.

Prva utakmica u Zenici na programu je 13. novembra, a revanš u Dublinu 16. novembra.

Dva vrhunska stručnjaka

Mehmed Baždarević je kazao da poštuje svog rivala na klupi protivnika Martina O'Neila, ali…
‘On je vrhunski stručnjak, ali i ja sam vrhunski stručnjak, zašto to ne reći? Oni imaju dobre igrače, ali imamo ih i mi, ako ne i bolje. Znamo njihovu snagu, znamo koliko mogu, vjerovatno smo dobili najtežeg protivnika, ali na to ne treba da se osvrćemo. Bit će teško, ali naš cilj je jasan – plasman na EP’, rekao je bh. selektor.

Žrijeb parova baraža za EURO 2016 održan je u nedjelju u sjedištu Evropske nogometne asocijacije u Nyonu.

Preostala tri para čine: Ukrajina – Slovenija (14. i 17. novembar), Švedska – Danska (14. i 17. novembar), Norveška – Mađarska (12. i 15. novembra).

Osam reprezentacija koje su izborile plasman u doigravanje na današnjem žrijebu bile su podijeljene u dvije grupe, nosioci su bili Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Švedska i Mađarska, a ne-nosioci Republika Irska, Danska, Norveška i Slovenija.

Reprezentacije Bosna i Hercegovine i Irske do sada su odigrale jednu utakmicu prijateljskog karaktera.

Meč je igran 2012. godine u Dublinu, domaći Irci su slavili sa 1:0 golom Longa u 78. minuti.

Baždarević: Dobili smo najtežeg protivnika

Bh. selektor Mehmed Baždarević kaže da je opće mišljenje da je Bosna i Hercegovina dobila najtežeg protivnika u baražu, ali “mi smo znali da je svaki protivnik težak”.

“Možda bi nam lakše bilo da revanš igramo kući”, rekao je i dodao kako “moramo biti u najboljoj formi, zdravi i spremni za veliki okršaj”.

“Ni do sada nam nije bilo lako, ali znam da imamo kapacitet i da možemo pobijediti svakog protivnika”, kaže Baždarević.

I njegov asistent u stručnom štabu Dragan Perić vjeruje da Bosna i Hercegovina može izboriti nastup na EURO-u.

“Bio nam je težak put do baraža, a sada je i ždrijeb potvrdio da nam neće biti lako u baražu. Nadam se i vjerujem da ćemo naći način da kroz dvije utakmice ostvarimo cilj i plasman na EP”, rekao je Perić.

Selektor Irske: Imamo šansi

Selektor Irske Martin O'Neill nakon žrijeba je izjavio:

“Ukoliko se može govoriti i o kakvoj prednosti, to je činjenica da se druga utakmica igra u Dublinu. U Bosni i Hercegovini moramo odigrati tako da budemo sigurni da revanš na našem terenu ima neki značaj. Imamo šansi.”

“Imamo nekoliko problema, koje trebamo riješiti, te nekoliko suspenzija i ko zna šta će se desiti u narednih nekoliko sedmica. Povrede su uvijek mogućnost, ali mi ćemo kako god dati sve od sebe. Imali smo odlične rezultate protiv Njemačke, tamo smo remizirali, kod kuće smo pobijedili. Zbog toga mi imamo dosta samopouzdanja”, kazao je O'Neill za UEFA.com.

Jedan od prvih koji su reagirali na današnji žrijeb je bivši igrač sredine Kevin Kilbane, koji je za irsku reprezentaciju odigrao 110 utakmica.

Smatra kako su njegovi sunarodnjaci dobili nezgodnog protivnika.

“Dobili smo Bosnu! Ovo će biti teško!”, objavio je Kilbane na Twitteru.

Džeko: Sve zavisi od nas

“Očekuju nas dvije izuzetno teške utakmice. Znamo snagu Irske, koju jako cijenimo i koja se do posljednjeg kola borila za odlazak na EURO. Činjenica da nisu izgubili u dvije utakmice protiv Njemačke dovoljno govori o njihovom kvalitetu”, izjavio je Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

On je poručio kako vjerujem da će “stručni štab reprezentacije, baš kao i do sada, analizirati njihove dobre i loše strane, a svi znamo da su opasni u prekidima i da igraju na duge lopte”.

“Poznajem većinu igrača iz Premiershipa, ali isto tako, vjerujem da i oni poznaju nas. Nećemo ništa prepustiti slučaju i spremit ćemo se za ono što nas očekuje. Jako je bitno da u obje utakmice uđemo, ne sa 100 posto, već sa 200 posto svojih mogućnosti, jer samo tako možemo i proći dalje. Naravno, dobro bi bilo kada bismo u prvom meču u Zenici postigli dobar rezultat uoči revanša, s obzirom na to da će im nedostajati nekoliko bitnih igrača”, rekao je Džeko, prenosi Anadolija.

“Stigli smo na korak do plasmana na EURO i bilo koju ekipu da smo izvukli očekivale bi nas dvije teške utakmice. Svaka ekipa je neugodna na svoj način, ali kao i mnogo puta do sada, sve će na kraju zavisiti od nas samih”, zaključio je bh. kapiten.

Đurić: Želim i Ircima postići gol

Bh. reprezentativac Milan Đurić je nakon žrijeba kazao kako Bosna i Hercegovina ima dobre šanse za prolazak dalje uprkos snazi protivnika.

“Irci su izuzetno jaka ekipa, sigurno će biti teško igrati protiv njih, posebno u gostima, jer znamo kakvu publiku imaju. Međutim, ne treba puno razmišljati o njima, moramo gledati samo sebe i dati svoj maksimum”, kazao je on za portal Radiosarajevo.ba.

“Sve su ekipe zaslužile da budu u baražu. Sigurno je da je Irska izuzetno jaka, posebno kad vidimo kako su u proteklim kvalifikacijama igrali protiv Njemačke”, rekao je Đurić.

“Zabiti gol Ircima? Želimo to uraditi, bilo bi to ostvarenje još jednog sna. Ali, nije važno ko će zabiti. Mogu to uraditi i Edin Džeko i Vedad Ibišević, samo da idemo dalje i da zaigramo u Francuskoj”, zaključio je bh. napadač.

Golman bh. reprezentacije Asmir Begović na svome Facebook profilu je kratko prokomentirao ishod žrijeba:

“Radujem se utakmicama s Ircima, težak protivnik, ali takav je svaki u baražu. Dvije teške, ali zanimljive utakmice su pred nama.”

Hadžibegić: Možemo i moramo

Bivši selektor Faruk Hadžibegić je izjavio da je ubijeđen kako bh. reprezentativci mogu, ali i moraju otići na EP.

“Sve ekipe koje su došle u baraž podjednako su jake. Međutim, mi moramo gledati samo sebe. Puni smo optimizma, ove nam utakmice dolaze u vrlo dobrom periodu kada su u pitanju naši rezultati, tako da nema potrebe za strahom. Trebamo ih respektirati, ali ne i bojati ih se”, kazao je ona za Dnevni avaz.

Hadžibegić smatra kako Irska jeste jaka, ali ne i nepobjediva, jer i Bosna i Hercegovina ima kvalitet, što je potvrdila u kvalifikacijama.

“Trebamo ih respektirati, ali i mi ćemo biti pojačani povratkom nekoliko igrača koji nisu igrali u posljednje vrijeme. Prije svega mislim na [Edina] Džeku i [Muhameda] Bešića. Dobili smo tim koji s kojim se može igrati i ubijeđen sam da se možemo plasirati na EURO”, rekao Hadžibegić.

Bolić: Šanse su 50-50

Nekadašnji napadač bh. reprezentacije Elvir Bolić je izjavio kako su Irci možda najteži protivnik koji je mogao zadesiti selekciju Bosne i Hercegovine, ali da su šanse 50-50.

“Mislim da su oni najteži protivnik koji nas je mogao zadesiti od svih ostalih u baražu. Irska je izuzetno radna ekipa, jaki su kao kolektiv i mnogo trče. U posljednje vrijeme igraju izuzetno dobro, tako da će biti izuzetno teško u ovom dvomeču”, kazao je Bolić za Dnevni avaz.

On smatra kako je bh. tim individualno bolji od Irske, ali da treba obratiti pažnju, jer su oni klasična ekipa sa Otoka, koji igra nogomet s mnogo trke, snage…

“Moramo dati maksimum u obje utakmice protiv Irske, pogotovo na našem terenu. Njihova mala prednost, ako se uopće može to zvati prednošću, je što revanš igraju kod kuće. Ali, bez obzira na sve, mi imamo naše šanse i vjerujem da se možemo nositi s njima”, zaključio je Bolić.

Treći u grupi B

Bosanskohercegovački “Zmajevi” do dodatnog dijela kvalifikacija stigli su kao trećeplasirana reprezentacija u grupi B, ispred nje su bili Belgija i Vels, koji su se direktno plasirali na EP.

S obzirom na loš start kvalifikacija i svega dva osvojena boda nakon četiri kola, plasman u baraž se može okarakterisati i kao uspjeh za Bosnu i Hercegovinu.

Poslije četvrtog kola, tadašnjeg selektora Safeta Sušića je na klupi bh. selekcije zamijenio Mehmed Baždarević i u preostalih šest utakmica uspio ostvariti pet pobjeda i poraz te se bh. selekcija domogla treće pozicije.

Ukoliko ostvare plasman na EP, to bi bilo drugo uzastopno veliko takmičenje za bh. nogometaše, nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Prve utakmice baraža igrat će se u periodu između 12. i 14. novembra, a revanši između 15. i 17. novembra.

Pored domaćina Francuske, na EURO su se plasirali Češka, Island, Belgija, Vels, Španija, Slovačka, Njemačka, Poljska, Engleska, Švicarska, Sjeverna Irska, Rumunija, Austrija, Rusija, Italija, Hrvatska, Portugal, Albanija, te Turska kao najbolja trećeplasirana ekipa.

Žrijeb 12. decembra

Žrijeb grupa za EURO 2016 bit će održan 12. decembra u Parizu.

Po prvi put na smotri najboljih evropskih nacionalnih timova će igrati 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u šest grupa sa po četiri tima.

Ukoliko prođe doigravanje, Bosna i Hercegovina će biti u drugom “šeširu” žrijeba grupa.

EVropsko prvenstvo igrat će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine u deset francuskih gradova, navodi agencija Anadolija.

Izvor: Agencije