EURO 2016: Mađarska slavila u Norveškoj

Kleinheisler je u svojoj prvoj utakmici za nacionalnu reprezentaciju zabilježio pobjednički gol (AP)

Nogometna reprezentacija Mađarske napravila je veliki korak ka plasmanu na Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj jer je večeras u Oslu, u prvom meču doigravanja, savladala domaću Norvešku sa 1:0, te tako stekla veliku prednost pred revanš u Budimpešti u nedjelju.

Jedini gol na utakmici postigao je Laslo Kleinheisler u 26. minuti susreta. Kleinheisler je u svojoj prvoj utakmici za nacionalnu reprezentaciju zabilježio pobjednički gol kada je oštrim udarcem iskosa iznenadio norveškog golmana Nylanda.

Norvežani su bili više nego dominantni, izveli su čak 16 kornera na utakmici, a Mađari nijedan, no jednostavno nisu uspijevali pronaći način kako savladati vremešnog čuvara mreže gostiju Gabora Kiralyja.

Najveću priliku domaćini su propustili u 88. minuti kada je Helland umjesto praznog gola glavom pogodio prečku.

Nesretni novembar

Norveška je tako nakon 30 godina izgubila od Mađarske, a domaćini su nastavili jednu posve neugodnu tradiciju. Naime, već 20 godina gube kod kuće utakmice u novembru, a ovo im je bio sedmi poraz u tom mjesecu.

Norveška „lovi“ svoje drugo, a Mađarska treće europsko prvenstvo.

Mađari su izgubili direktan plasman na EURO doslovce u posljednji trenutak jer su bili najbolja trećeplasirana reprezentacija sve dok Turska u 90. minuti nije postigla pobjednički gol protiv Islanda.

U petak u Zenici igraju Bosna i Hercegovina i Irska, a u subotu su na rasporedu prvi ogledi Ukrajine i Slovenije, te Švedske i Danske.  

Izvor: Agencije