EURO: Francuzi, Nijemci i Belgijanci u četvrtfinalu

Drugo poluvrijeme donijelo je predstavu najboljeg pojedinca meča, Francuza Griezmanna koji je u dva navrata savladao irskog golmana (AP)

Nogometna reprezentacija Francuske četvrti je tim, nakon Poljske, Sjeverne Irske i Portugala, koji je izborio plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva kojeg je i domaćin.

„Trikolori“ su sa 2:1 eliminirali Irsku, u veoma zanimljivom meču u Lyonu.

„Momci u zelenom“ su poveli već u drugoj minuti, a strijelac iz penala bio je Robert Brady. To je ujedno bio i drugi najbrže postignuti gol na europskim prvenstvima.

Drugo poluvrijeme donijelo je predstavu najboljeg pojedinca meča, Francuza Antoinea Griezmanna koji je u dva navrata savladao protivničkog golmana.

Irci su u 66. minuti ostali bez odbrambenog igrača Shanea Duffyja koji je, kao posljednji igrač odbrane, napravio prekršaj na ivici svog šesnaesterca. Francuzi su mogli i do uvjerljivije pobjede, ali Griezmann nije bio precizan u posljednjim trenucima meča.

Naredni protivnik domaće selekcije bit će bolji iz meča Engleska – Island.

Svjetski prvak i debitant

Nakon domaćina, danas se u nastavak takmičenja plasirao i svjetski prvak. Njemačka je na stadionu Pierre-Mauroy u Lilleu sa 3:0 savladala jednog od debitanata na evropskoj sceni, selekciju Slovačke.

“Elf” je poveo u osmoj minuti pogotkom Jeromea Boatenga, da bi šest minuta kasnije Mesut Oezil propustio iz penala udvostručiti vodstvo svoga tima.

Ipak, na 2:0 povisio je Mario Gomez u 43. minuti, da bi konačnih 3:0 lijepim pogotkom postavio Julian Draxler.

Četvrtfinalni rival Njemačkoj bit će pobjednik velikog evropskog derbija – Italije i Španije koji je na programu sutra.

Krah Mađara

U posljednjem današnjem dvoboju osmine finala EURO-a, u Toulouseu su nogometaši Belgije savladali Mađarsku sa 4:0 te prošli u četvrtfinale gdje ih očekuju Velšani.

Strijelci su za Belgijance bili Toby Alderweireld (10), Mitchi Batshuayi (78), Eden Hazard (80) i Yannick Carrasco (90+1). 

Belgijanci su teže od očekivanoga prošli Mađare, iako su postigli uvjerljivu pobjedu, no ona je stigla tek u samoj završnici susreta, u 78. minuti kada su Belgijanci postigli drugi gol, a potom su se mađarska odbrana i ambicije raspale. 

Izvor: Al Jazeera