EURO: Portugal eliminirao Hrvatsku u osmini finala

Stijelac jedinog pogotka meča u Lensu bio je Ricardo Quaresma u 117. minuti (Reuters)

Nogometaši Hrvatske nisu se uspjeli plasirati u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Francuskoj, bolji od njih bili su u subotu navečer Portugalci, koji su nakon produžetaka slavili sa 1:0.

Stijelac jedinog pogotka meča u Lensu bio je Ricardo Quaresma u 117. minuti.

Iz prvog pravog kontranapada, koji je uslijedio nakon što je Perišić pogodio okvir gola, a Strinić izgubio loptu, Portugalci su jurnuli prema golu Danijela Subašića.

Lopta je precizno došla do Cristiana Ronalda, čiji je udarac iz neposredne blizine Subašić odbranio, ali je na nju natrčao Quaresma i poslao je u nebranjenu mrežu.

Portugal će 30. juna u Marseilleu u četvrtfinalu igrati protiv Poljske.

Penali u St Etiennu

Ranije su se u četvrtfinale plasirali Poljaci, nakon što su u prvom meču osmine finala u St Etienneu savladali Švicarce boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:4 (1:1).

U nastavku turnira, u četvrtfinalu, igraju Poljska – Portugal.

U regularnom dijelu Poljake je u vodstvo doveo Jakub Blaszczykowski (39), a za Švicarce je “makazicama” izjednačio Xherdan Shaqiri (82).

U “lutriji” jedanaesteraca tragičar za Švicarce je bio Granit Xhaka, koji je promašio gol, dok su Poljaci realizirali svih pet penala.

Autogol McAuleyja

Nastavak takmičenja izborila je i selekcija Velsa, koja je u britanskom derbiju eliminirala Sjevernu Irsku sa 1:0.

U ovoj utakmici osmine finala igranoj na Parku prinčeva u Parizu Velšani su slavili sa 1:0 autogolom Garetha McAuleyja u 75. minuti.

On je loptu skrenuo u vlastitu mrežu na ubačaj u peterac Garetha Balea.

Vels će u četvrtfinalu u petak, 1. jula, u Lilleu igrati protiv boljeg iz ogleda Mađarska – Belgija, koji je na programu u nedjelju (21:00 sat, Toulouse).

Izvor: Al Jazeera i agencije