Euro tone, Španija u šoku zbog tragedija

Evropska zajednička valuta, oslabila je na dvomjesečni minimum u odnosu na američki dolar. Raste strah da bi se pad mogao i dalje nastaviti, s obzirom na prijetnju da bi dužnička kriza za sobom mogla povući svjetski ekonomski rast.

Samoubistvo žene u Španiji zbog naloga o deložaciji je već druga tragedija ovog tipa u posljednje dvije sedmice. To je dovelo do sve češćih poziva da se zakoni o oduzimanju imovine “humaniziraju”.

Atina zatrpana smećem

Juan Carlos Mediavilla, sudija suda u Barakaldu, kaže:

“Mi ne možemo praviti krizu zato što se neko našao u ekonomskim problemima. Ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo.”

Ulice u glavnom gradu Grčke, pretrpane su smećem, jer su komunalni radnici u štrajku zbog najavljenih smanjivanja njihovih plata.

Dok evropski zvaničnici gledaju na širu sliku, za ove pojedince, svakodnevnica postaje sve tragičnija.

Pored toga, vijesti o usporavanju ekonomskog rasta najveće evropske ekonomije – Njemačke, te najava da bi druga najveća – Francuska, mogla upasti u recesiju, samo pogoršavaju cjelokupnu ekonomsku sliku.

To je dovelo i do pada eura u odnosu na dolar na dvomjesečni minimum. A ekonomisti predviđaju da rupa može biti još dublja.

Adam Myers, ekonomista banke Credit Agricole, kaže:

“Mislim da bi euro do kraja godine mogao još više oslabiti. Ne bi me iznenadilo da ode ispod dolar 25. Postoji duga lista rizika. Interesantno je da su mnogi od tih rizika doveli do dosadašnjeg pada eura, zato nisam siguran zašto su investitori na tržištu toliko iznenađeni.”

Uprkos seriji loših podataka, evropske berze su ovu sedmicu završile u zelenom, uglavnom zbog pozitivnih vijesti iz SAD-a.

Stabiliziranje tržišta

“Očekujem da će se u naredne dvije do tri sedmice tržišta kapitala stabilizirati, sve do nove godine, kada će ponovo na površinu isplivati aktuelni problemi i kada će se objaviti novi rezultati američkog tržišta kapitala”, smatra Myers.

Ministri finansija eurozone sastaju se u ponedjeljak u Briselu, gdje će raspravljati o puštanju posljednje tranše pomoći Grčkoj, vrijedne 31 milijardu eura, koji su Grčkoj neophodni kako bi vratila dio svojih dugova i ojačala vlastiti bankarski sektor.

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je da je cilj njegove vlade da spriječi izbacivanja iz stanova ljudi koji nisu platili hipoteku nakon što je jedna žena izvršila samoubistvo kada su se pojavili izvršitelji da joj oduzmu stan.
   
Samoubistvo Amaje Egane (53), koja se u petak bacila s balkona stana na četvrtom spratu u trenutku dolaska poreskih izvršitelja, izazvalo je ogorčenje širom zemlje.
   
Rajoy je izjavio da su sadašnji zakoni takvi da dolazi do “nehumanih situacija” kada iz kuća sudski izvršitelji izbacuju ljude koji nisu u stanju da isplate rate hipoteka, prenosi AP.
   
Rajoy je naglasio da želi “privremeno zaustavljanje izbacivanja iz stanova” tako što će se uvesti bolji zakoni koji će omogućavati da kreditori iznova pregovaraju o uslovima otplate duga, ili pak dogovor da dužnici mogu da ostanu u svojim kućama duže nego što je to do sada bilo moguće.

Izvor: Al Jazeera