Eurobasket: Srbija među favoritima, a i Hrvatska može tamo

Pobjedom protiv Slovenije, Hrvatska je uz Srbiju, od zemalja regije, u prvom kolu ostavila najbolji dojam (EPA)

Piše: Tomislav Šoštarić

Prvo kolo Eurobasketa 2015. već je pokazalo obrise snaga momčadi i smjer u kojem bi se barem donekle situacija mogla kretati.

Od zemalja regije, veliku je pobjedu ostvarila Srbija, koja je pobijedila Španjolsku s deset poena razlike. Dobro je startala i Hrvatska, pobijedivši Sloveniju.

No, hrvatsku selekciju tek očekuju vijesti o zdravstvenom stanju Bojana Bogdanovića nakon pada u duelu i udarca glavom o pod.

Makedonija je, pak, izgubila od Grčke sa 20 poena razlike, dok je BiH tijesno izgubila od Poljske sa svega četiri poena razlike.

Novosel: Uvijek je nervoza na početku

Proslavljeni hrvatski košarkaški stručnjak Mirko Novosel u zagrebačkoj Areni je pratio utakmicu Hrvatske i Slovenije, ‘regionalnog derbija’ na ovome Eurobasketu.

“Zadovoljan sam u svakom slučaju jer smo pobijedili jednog protivnika koji je vrlo agresivan i dosta neugodan. Uvijek je teško igrati prvu utakmicu na prvenstvu, tu je uvijek prisutan jedan stupanj nervoze i to se vidjelo danas. Hrvatska je počela utakmicu sa šest izgubljenih lopti, sa krivim dodavanjima i koracima i greškama”.

Međutim, napominje Novosel,  u drugoj fazi prvog poluvremena Hrvatska je to uspjela preokrenuti, dobro je funkcionirala obrana i odlučilo je, po njemu, to što ima kvalitetnije igrače od Slovenije.

“Što se tiče ostalih, Srbi su pokazali svoj kvalitet, Španjolci, bar po mojoj ocjeni, imaju odlične igrače, ali nemaju adekvatnog trenera. [Aleksandar] Đorđević je sjajno vodio Srbiju, BiH znam da su izgubili četiri razlike. Za Makedoniju je bilo za očekivati da nije ravnopravna Grcima. Ali to samo potvrđuje kakva košarka se igra na području bivše  Jugoslavije”, kaže Novosel.
 

Balić: Šteta za Ukrajinu, dobro za Hrvatsku

Hrvatska je bila organizator Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine.

Sada Zagreb sudjeluje u organizaciji još jednog velikog sportskog događaja.

Ivano Balić žali što se Eurobasket nije mogao odigrati u Ukrajini, kojoj je domaćinstvo oduzeto zbog ratnih zbivanja.

No, za cijelu Hrvatsku je, smatra, dobro što se dijelom igra u Zagrebu jer je sport, kako kaže, najbolja promocija za neku zemlju.

“Bolje da imamo što više vrhunskih sportova u gradu, pogotovo neko ovakvo prvenstvo. Mislim da je ovo jedno od jačih prvenstava Europe i da je super što je kod nas barem ta jedna grupa”.

Veliki slovenski košarkaš i nekadašnji jugoslavenski reprezentativac Peter Vilfan, također je stigao u Zagreb.

Prema njegovom mišljenju, utakmica između Hrvatske i Slovenije bila je onakva kakva se mogla i očekivati – Slovenija je, kaže, počela vrlo dobro, agresivno i snažno sa sjajnih prvih 10 minuta te su držali korak do poluvremena.

Vilfan: Srbija među favoritima

“Međutim, teško je očekivati da jedna ekipa, kao što je u ovom trenutku Slovenija, koja je oslabljena, tu nema puno igrača koji bi trebali biti ovdje i iz ovakvih ili onakvih razloga nisu danas tu, da izdrži u takvom ritmu svih 40 minuta. Hrvatska u ovom trenutku ima mnogo kvalitetniju ekipu, to treba priznati, ali vidjelo se da su hrvatski igrači bili jako nervozni. Na početku ispadale su lopte, kriva dodavanja, šut nije išao. Vidjelo se da su i oni bili svjesni kako je važna ta prva utakmica, bilo je tu uz hrvatske i mnogo slovenačkih navijača, ali na kraju zaslužena pobjeda Hrvatske”, kaže Vilfan.

Što se tiče učinka ostalih reprezentacija iz zemalja regije, Vilfan Srbiju općenito smješta u krug favorita, što je dokazala i pobjedom nas Španjolskom.

“Ja sam i prije početka ovog prvenstva rekao da su tu jedno tri-četiri ekipe koji su glavni favoriti, znači uz Francusku koja će biti domaćin onog završnog dijela, onda je tu Španjolska, nema veze što je danas izgubila sa Srbijom. Ja sam čak tu uvrstio i Grčku. Dobro, ono što sam danas vidio od Grčke nije baš bilo nešto posebno, ali na ovakvim utakmicama nije ni važno kako igraš. Nekada je bolje da igraš loše pa opet pobijediš jer u tim prvim utakmicama uvodnim važni su samo bodovi, važne su pobjede”.

Pod određenim uvjetima, velike šanse daje i Hrvatskoj.  “Hrvatska, ako se bude oslobodila, ako bude iskoristila sve ove svoje kvalitete što ih ima, onda i Hrvatska može biti u krugu favorita, ja mislim. Oni stvarno mogu igrati dobru košarku. Samo, kažem, zavisi, ako ne budu igrali u ovakvom grču kao što je bilo danas. Ja vjerujem da poslije ove pobjede prve će i njima biti lakše”, zaključuje Vilfan.

Vranković: Hrvatsku vidim u finalu

Legendarnog hrvatskog reprezentativca Stojka Vrankovića, zatekli smo u poluvremenu utakmice Hrvatske i Slovenije.

Turnir je, kaže, na početku, pa je općenito prisutna nervoza. No, barem što se hrvatske reprezentacije tiče, smatra da stvari idu dobro.

“Kod nas je neosporan talent, fali još malo uigranosti. Mislim da će to kroz ovaj dio prvenstva u Zagrebu doći na svoje i ja vidim Hrvatsku u finalu”.

Među tisućama posjetitelja, u zagrebačkoj Areni su se našla i proslavljena imena iz drugih sportova.

Jedan od njih je i ‘rukometni Mozart’ Ivano Balić, jedan od najboljih rukometaša u povijesti i dugogodišnji hrvatski reprezentativac koji je golem doprinos ‘utkao’ u trijumfe hrvatske rukometne vrste za svoje karijere.

Prema njegovom mišljenju, Srbija vjerojatno ima najbolju momčad na ovim područjima. No, ističe kao kvalitetne i ostale reprezentacije iz regije u kojoj se, kako kaže, uvijek igrala dobra košarka.

Skupina u Zagrebu, kaže, ima nekoliko jačih i nekoliko nešto slabijih ekipa. No, govoriti bilo što unaprijed na samom početku je, smatra, nezahvalno.

“Mislim da se Hrvati trebaju boriti i ako se budu borili svih 40 minuta rezultat će doći po sebi. Ovo prvo poluvrijeme je pokazalo da se ušlo malo nervozno, pošto je prva utakmica na prvenstvu, ona je najteža, ali sa borbom i željom možeš vratiti rezultat kao što smo se i vratili”, kaže Balić.

Izvor: Al Jazeera