Eurobasket: Srbija u najtežoj grupi

Iz svake grupe po tri najbolje ekipe prolaze u drugu fazu (EPA)

Danas u Disneylandu, u Francuskoj, održan je žrijeb za Eurobasket, koji će se naredne godine igrati u četiri države, Francuksa (Montpelier), Hrvatska (Zagreb), Njemačka (Berlin) i Latvija (Riga), dok će se utakmice nakon grupne faze održati u francuskom gradu Lilleu.  

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će u grupi A  na Eurobasketu igrati sa  Francuskom, Finskom, Poljskom, Izraelom i Rusijom, iako su se svi nadali da bi se mogli naći u grupi sa Hrvatskom i Slovenijom.

Reprezentacija Srbije će igrati u grupi B sa Španijom, Turskom, Italijom, Njemačkom i Islandom, dok će u grupi C igrati Hrvatska, Slovenija, Grčka, Makedonija, Gruzija i Holandija.

Napraviti iskorak

Kapiten kosarkaške reprezentacije BiH, Mirza Teletović,  je za Sportsport.ba izjavio da je reprezentacija BiH nije dobila nimalo laku grupu, ali da može proći u drugi krug

“Francuska, Finska, Poljska, Izrael i Rusija… Interesantno. Teška grupa, ali treba vjerovati u drugi krug, kao i uvijek”, kratko je prokomentarisao Teletović.

“Svaka utakmica na Evropskom prvenstvu je jaka. Ja lično želim da napravim nešto s ovom reprezentacijom na Eurobasketu, da nam ne bude samo prolazna stanica, kao dosad što je bilo. Sve zavisi od toga s kakvim timom ćemo ići i kako ćemo se pripremiti”, istakao je za SportSport.ba košarkaški reprezentativac BiH i član Bayerna iz Minhena, Nihad Đedović.

On je dodado da vjeruje u kvalitet reprezentacije BiH i da želi da napravi iskorak sa reprezentacijom.

“Ne želim da se zadovoljimo s tim da nekog pobijedimo, a da ništa ne napravimo”, zaključio je Đedović.

Elmedin Konaković je, zajedno sa s generalnim sekretarom košrakaškog saveza BiH Harunom Mahmutovićem, predtsavljao BiH na žrijebu u Parizu, a za agenciju Fenu je kazao da BiH može biti zadovoljna grupom.

“Od dva najteža protivnika iz tih slabijih šešira dobili smo jednog. Iskren da budem, mnogo sam se više plašio Italije nego Rusije, ali je u ovom trenutku rano govoriti o tome jer nije poznato s kakvim će sastavima doći na EP. Rusija ima određene probleme zadnje dvije godine jer se ne odazivaju najbolji igrači zbog čega ne pruža sjajne rezultate. Mi načelno možemo biti zadovoljni jer ekipe kao što su Finska, Poljska, Izrael su timovi sa kojima u najmanju ruku možemo igrati ravnopravno”, kazao je Konaković, te dodao da je cilj plasman u drugi krug, ali da bi ambicije mogle biti i veće.

“Ukoliko se odazovu svi igrači, svi budu motivisani i ukoliko atmosfera bude kakva je bila dosad, mislim da ćemo mi biti iznenađenje evropskog prvenstva i da će BiH u najmanju ruku proći u drugi krug. Naše ambicije, ako se svi odazovu, neće biti samo drugi krug”, tvrdi Konaković.

Najteža grupa

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je vicešampion svijeta dobio najtežu grupu.

“Prva želja mi je da takmičenje u grupi u Berlinu protekne u najboljem redu što se tiče organizacije i bezbednosti. U grupi gde su domaćin Nemačka, Turska, Srbija, rivalstva će biti velika, naročito imajući u vidu veliki broj pristalica koje će u Berlinu imati ove reprezentacije. Na organizatoru, ali i svim učesnicima grupe je velika odgovornost da sve protekne u najboljem redu i da se smire strasti, imajući u vidu nedavna tragična dešavanja iz Istanbula“, kazao je Đorđević za B92. 

Nakon toga osvrnuo i na težinu protivnika.

„Što se sastava grupe tiče, ona je ponovo najteža, kao i grupa u kojoj smo počeli takmičenje na Svetskom prvenstvu u Španiji. Ne treba trošiti reči o kvalitetu reprezentacija kakve su Španija i Turska, domaćin Nemačka će sigurno imati velike ambicije, a po mom mišljenju, reprezentacija Italije je jedan od kandidata za osvajanje medalje“, zaključio je on.

Organizator ovog Evropskog prvenstva je trebala biti Ukrajina, ali su ratna dešavanja na istoku zemlje spriječila održavanje takmičenja.

Iz svake grupe po tri najbolje ekipe prolaze u drugu fazu. U njoj se formiraju nove dvije grupe, a iz njih po četiri najuspješnije reprezentacije idu u četvrtfinale.

Utakmice u grupama će biti igrane od 5. do 11. septembra, a završnica od 12. do 20. u Lilleu.

Grupe:

Grupa A: Francuska, Finska, BiH, Poljska, Izrael, Rusija

Grupa B: Njemačka, Španija, Srbija, Turska, Italija, Island

Grupa C: Hrvatska, Slovenija, Grčka, Makedonija, Gruzija, Holandija

Grupa D: Latvija, Litvanija, Estonija, Ukrajina, Belgija, Češka

Izvor: Agencije