Eurogrupa postigla dogovor o Grčkoj

Ministri finansija eurozone postigli su u srijedu rano ujutro u Briselu dogovor koji će omogućiti Grčkoj pristup novim sredstvima u okviru trećeg programa finansijske pomoći, dok se istovremeno utvrđuju mjere za olakšavanja dužničkog tereta te zemlje, čiji je cilj osiguranje učešća Međunarodnog monetarnog fonda.

Dogovorom, postignutim nakon 11 sati pregovora, omogućit će se da Grčka primi ukupno 10,3 milijardi eura idućih mjeseci, koje treba ta zemlja da ponovo ne bankrotira.

Atina može očekivati prvu tranšu pomoći od 7,5 milijardi eura u junu, kad se dovrše tehnički poslovi i zaključi da je Atina ispunila sve uslove.

Otpis dugova 2018. godine?

Grčka samo u julu mora platiti tri milijarde eura duga.

Ostatak sredstava bit će isplaćen nakon ljeta, saglasili su se ministri finansija eurozone, pod uslovom da Atina provede daljnje reforme, uključujući na području privatizacije, upravljanja bankama i energetike.

Jedno od najtežih pitanja bilo je pitanje olakšavanje dužničkog tereta na kojemu MMF ustrajava dok je takav pristup za zemlje poput Njemačke bio problematičan.

Dogovor postignut u srijedu uključuje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere koje će osigurati da Atina može platiti svoje dugove.

Prema njemu, zemlje eurozone saglasile su se da ponude Atini otpis dugova 2018. godine, ukoliko to bude potrebno da ispuni dogovorene kriterije za olakšavanje dužničkog tereta.

Na osnovu predloženih mjera, koje bi, prema šefu eurogrupe Jeroenu Dijsselbloemu, bile prilagođene grčkim potrebama, stručnjaci MMF-a predložit će upravnom odboru da izradi novi finansijski paket za Grčku prije kraja godine.

Početak izlaska iz začaranog kruga

Grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos kazao je kako je ovo važan trenutak za zemlju, izražavajući optimizam da bi ovo mogao biti “početak izlaska Grčke iz začaranog kruga recesije, mjera, recesije u otvoreni put za ulaganja u Grčku”.

Atina je s vjerovnicima provela mjesece pregovarajući o reformama i mjerama smanjenja potrošnje koje bi omogućile da Grčka i dalje prima novac iz programa pomoći vrijednog 86 milijarda eura.

Uoči sastanka ministara finansija, grčki Parlament donio je nekoliko mjera štednje, među kojima kontroverznu reformu penzionog sistema i reformu kojom se povećavaju porezi.

Izvor: Al Jazeera i agencije