Europljani, Rusi i Kinezi odlučni podržati izvoz iranske nafte

Iran, Nafta, Tanker
SAD je stavio na 'crnu listu' mrežu firmi, brodova i pojedinaca koji navodno opskrbljuju Siriju naftom (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je nakon sastanka u Beču da su partneri Teherana u sklopu sporazuma o iranskom nuklearnom programu izrazili u petak “političku volju” da se suprostave Sjedinjenim Državama.

Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija, potpisnice sporazuma kojem je svrha ograničiti iranski nuklearni program, razgovarale su s predstavnikom Irana nekoliko tjedna nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz tog međunarodnog kompromisa.

“Tijekom tog sastanka u petak sam ustanovio da su se svi članovi, čak i troje saveznika Washingtona [Berlin, Pariz i London] angažirali i da imaju političku volju poduzeti mjere i suprostaviti se Sjedinjenim Državama”, rekao je Zarif na konferenciji za novinare, prenosi iranska novinska agencija Fars.

“Prvi puta oni pokazuju takav angažman na toj razini, ali treba vidjeti u budućnosti postoji li razlika između onoga što oni stvarno žele učiniti i onoga što će moći učiniti”, ocijenio je iranski ministar.

Zarif: Metode primjene prijedloga ostvarive

“Prema današnjim objašnjenjima, metode primjene prijedloga podastrijete Iranu su ostvarive i ako oni budu i dalje pokazivali političku volju koju su danas pokazali, uspjet će pokrenuti stvari bez ikakvog problema”, dodao je Zarif.

Europljani, Rusija i Kina izrazili su u petak spremnost da omoguće Iranu da “nastavi” izvoziti naftu i plin unatoč namjeri SAD-a da mu to zabrani.

Obećanje ministara vanjskih poslova pet svjetskih sila potpisnica nuklearnog sporazuma s Iranom (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) dio je popisa od 11 ciljeva definiranih u petak u Beču na sastanku s Iranom kojim se želi spasiti taj sporazum iz kojeg se SAD u svibnju povukao.

SAD traži od svih zemalja svijeta da 4. studenoga prekinu uvoz iranske nafte ako ne žele američke sankcije.

Europljani s druge strane vode dijalog s Iranom kako bi sačuvali nuklearni sporazum koji bi trebao spriječiti razvoj atomskog oružja.

Ne navodi se kako konkretno ostvariti ciljeve

Nakon dvosatnog sastanka, sudionici su objavili popis 11 ciljeva koji bi trebali “rezultirati praktičnim rješenjima kako bi se sačuvala normalizacija trgovinskih i gospodarskih odnosa s Iranom”, prema zajedničkoj izjavi, prenosi Hina.

Među tim ciljevima navodi se, osim potpore izvozu iranske nafte, “očuvanje učinkovitih financijskih kanala s Iranom, nastavak pomorskih, kopnenih, zračnih i željezničkih komunikacija, promicanje kreditne pokrivenosti izvoza, jasna i učinkovita potpora gospodarskim operatorima koji trguju s Iranom (…), poticanje novih ulaganja u Iran, zaštita ekonomskih operatora za njihove investicije i druge financijske aktivnosti u Iranu”.

Ne navodi se, međutim, kako to konkretno namjeravaju ostvariti, a strani investitori već su počeli bježati iz Irana zbog vraćanja američkih sankcija.

Namjeravaju raditi na “praktičnim rješenjima” “zahvaljujući bilateralnim naporima” te se ponovno sastati kako bi razmotrili napredak.

Iz State Departmenta su ranije poručili da je američki cilj da iranski prihod od nafte bude “sveden na nulu”, kako bi se tamošnja vlast prinudila promijeniti ponašanje.

Iran prijeti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je upozorio da bi izvoz nafte iz te regije mogao biti ugrožen ako SAD pokuša izvršavati pritisak na klijente da prestanu kupovati iransku sirovu naftu.

Nagovijestio je kako bi Iran mogao obustaviti regionalni izvoz ukoliko bude spriječen izvoziti naftu nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

“Amerikanci tvrde kako žele u potpunosti obustaviti iranski izvoz nafte. Ne razumiju značenje te izjave jer nema smisla da se iranska nafta ne izvozi, a iz ostatka regije izvozi”, istakao je on.

Iranski dužnosnici ranije su prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac, veliku rutu izvoza nafte, u znak odmazde za bilo koju neprijateljsku akciju SAD-a protiv Irana.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban poručio je da mornarica SAD-a spremna osigurati slobodu plovidbe i slobodan trgovinski promet.

Izvor: Agencije