Europol istražuje sumnjive utakmice u regionu

Engleski mediji pišu da je Europolu sumnjiva utakmica Lige prvaka između Liverpoola i Debrecena iz 2009. godine (EPA)

Europol je u ponedjeljak objavio izvještaj o najvećoj istrazi vezanoj za namještanje nogometnih utakmica, koja je obuhvatila 380 utakmica u Evropi, a među njima je 18 utakmica odigranih u Hrvatskoj, te po sedam u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, prenosi Hina.

Prema Europolovom izvještaju, kojeg su u utorak prenijeli engleski i italijanski dnevni listovi, najviše je “sumnjivih” utakmica u Turskoj – 79, dok se u Njemačkoj istražuje 70, u Švicarskoj 41, u Finskoj 32, u Mađarskoj 20, u Belgiji 19, u Hrvatskoj 18, u Austriji 16, Bosni i Hercegovini sedam i Sloveniji po sedam, a navodno je namještena i utakmica Lige prvaka (LP) između Liverpoola i mađarskog Debrecena.

Kako je u ponedjeljak istaknuto prilikom predstavljanja Europolovog izvještaja, za najmanje 150 utakmica postoje “čvrsti dokazi” da su namještene.

Klupski dužnosnici

Europol je objavio da je istragom obuhvaćeno 425 nogometnih i klupskih dužnosnika, igrača i kriminalaca iz više od 15 zemalja, zbog sumnje za sudjelovanje u pokušajima namještanja utakmica.

Navodno su pod istragom dvije utakmice LP-a i 14 utakmica Evropske lige.

Engleski mediji u utorak pišu da je Europolu sumnjiva utakmica LP-a između Liverpoola i Debrecena iz 2009. godine, koju je Liverpool dobio 1:0 pogotkom Dirka Kuyta, no Europol je odbio precizirati o kojoj se utakmici LP-a radi, zbog “trajanja pravne procedure”.

Evropska nogometna federacija (UEFA) je potvrdila da sarađuje s Europolom u ovoj istrazi, ponavljajući kako za namještanje utakmica ima “nultu toleranciju”.

Rob Wainwright, šef Europola, u ponedjeljak je izjavio da je kriminalna grupa sa sjedištem u Singapuru uključena u najveći korupcijski skandal u historiji nogometa.

Osim 380 utakmica, koliko se, prema Europolu, istražuje u Evropi, pod istragom je još skoro 300 utakmica u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

Izvor: Agencije