Europol: Mogući novi napadi ISIL-a u EU

Raniji napadi u Francuskoj i Belgiji tokom protekle dvije godine pokazuju kako pojedinci mogu efikasno planirati i provesti napade (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) vjerovatno će izvesti nove napade na teritoriji Europske unije u bliskoj budućnosti, a moguće mete su članice Unije koje su u međunarodnoj koaliciji pod vodstvom SAD-a protiv ove oružane grupe u Siriji i Iraku, objavio je Europol.

„Procjene određenih obavještajnih službi ukazuju kako je nekoliko osoba, koje su dobile instrukcije ISIL-a, možda prisutno trenutno u Europi, sa kapacitetima potrebnim za izvođenje terorističkih napada“, navodi se u izvještaju evropske policijske agencije.

Osnova ovog izvještaja su podaci protivterorističkih agencija iz cijele Europe, no u njemu se pozivaju i na medijske izvještaje u kojima su preneseni pozivi lidera ISIL-a za izvođenje napada na ovom kontinentu.

Ističe se kako je ISIL dobro savladao vještinu navođenja marginaliziranih grupa mladih ljudi da djeluju u ime ove grupe. Neki od njih imaju mentalnih problema, zbog čega se lakše mogu navesti na izvršenje napada.

Promjena odabira meta

U izvještaju Europola se također upozorava kako se strategije ISIL-a iz Iraka i Sirije – poput korištenja automobila-bombi – također mogu početi koristiti u Europi.

Dodaje se kako raniji slični napadi u Francuskoj i Belgiji tokom protekle dvije godine pokazuju kako pojedinci, koji djeluju u ime ISIL-a, mogu efikasno planirati i provesti napade.

Europol također ističe promjenu u odabiru meta – pažnja sa simbolički jakih meta poput policijskih i vojnih službenika prebačena je na „mekše“ mete, kao što je bio slučaj sa Parizom 2015. godine.

„Ovakvi napadi imaju veoma moćan utjecaj generalno na javnost, što je jedan od glavnih ciljeva terorizma: da ozbiljno prestraše stanovnike“, piše u izvještaju i dodaje se kako fokus na takozvane meke mete znači kako udari na kritično važnu infrastrukturu, poput elektrana i nuklearnih postrojenja „trenutno nisu prioritet“.

Europol također navodi kako postoji konsenzus među obavještajnim agencijama članica EU-a kako su „cyber mogućnosti terorističkih grupa još relativno niske“, no dodaje kako „ne treba odbaciti mogućnost da cyber grupe povezane sa teroristima izvrše ovakve napade“.

Izvor: Agencije