Europski muslimani okreću glave ka Sarajevu

Johannes Hahn i Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zasigurno je danas gorući problem Europe kako riješiti sve veći broj imigranata, a u zadnje vrijeme zbog sukoba u Siriji i Iraku i izbjeglica koji u zemljama zapadne Evrope traže utočište od rata, nasilja i progona. Vatikan se opravdano brine za progon kršćanskih zajednica na Bliskom Istoku i to je sasvim razumljivo, ali je daleko veći broj muslimanskih izbjeglica koje nakon što su im njihove domovine uništene u sukobima žele azil i ostanak u zemljama koje su im pružile utočište. 

To je pored ekonomskog i kulturološki problem koji dodatno opterećuje zemlje Europe, jer s novom populacijom dolaze i novi problemi. Do sada je ta priča uglavnom tretirana kao integracijsko pitanje, no uz rast desničarskih pokreta i političkih stranaka, ovo sve više dotiče pitanje europskoga identiteta. Šta je on uopće i da li je i u kojoj mjeri ugrožen. 

Na primjeru nedavno održanih izbora u Sjedinjenim Državama i (ne)očekivane pobjede Donalda Trumpa, svako je se mogao uvjeriti koliko su ova pitanja bitna. S druge strane, nakon Brexita u Velikoj Britaniji i Trumpa u Americi, za očekivati je daljnji rast desnih snaga, a time i krize Europske unije. Da li će se ova supranacionalna zajednica uopće moći održati i u kojem obliku u navali desničara i anti-Integracionista koji na nacionalnim nivoima evropskih država sve više dobijaju na snazi.

Evropski muslimani

Imigranti i izbjeglice u Europi su dominantno muslimani, te stoga i debata o tome kakav islam sekularna društva Europe mogu podnijeti i tolerirati. Koji je to inkluzivni model kojeg bi europske države mogle slijediti i osigurati mir i sklad u svojim društvima. Posebno je ovo aktualno u situaciji kada islam u europskom miljeu tumače razni ideološki propagatori na način koji jednostavno ne može podnijeti europsko tlo. 

Ono što je svima u Europi jasno jeste potreba za islamom koji je autentično razvijena teorija i praksa u okvirima europskih društava i zajednica. Tih muslimana svakako ima i oni stoljećima ustvari žive islam u Europi. Imaju svoje institucije i tradiciju. Svakako je tu prednost Bosne i Sarajeva koji u ovom pogledu imaju šta ponuditi Europi. 

Ova priča nije nova. Nju već godinama promovira Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a da li je njena vidljivost dovoljna pokazat će se u narednim godinama, jer Europa treba, a muslimani ponajviše trebaju europsko muslimansko rješenje kako bi se očuvala priroda EU kao zajednice u kojoj se poštuju vrijednosti i opredijeljena svih njenih različitosti. 

U ovom kontekstu važne su poruke koje je u susretu sa najvišim zvaničnicima EU u Briselu ovih dana (14. i 15. novembra) izrekao Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.  “Mi smo došli da se predstavimo i kažemo nešto o Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. Bosanski muslimani su prije 130 godina prošli taj proces institucionalnog islama kada je Austro-Ugarska monarhija zajedno sa bh muslimanima oformila ono što se zove Islamska zajednica… Mnoge balkanske zemlje su prihvatile iskustvo bosanskih muslimana u smislu organizacije: Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo, Makedonija, itd., Mislim da Europa treba Sarajevo, zbog europskih muslimana. Sarajevo je centar gdje europski muslimani okreću glave i smatram da imamo šta ponuditi Evropi,” kazao je reis Kavazović u Briselu. 

Ovaj pristup potreban je i Evropi i muslimanima, jer Europska unija kao ideja i okvir za suradnju i sigurnost ne može opstati u navali onih koji nude isključivost, nesigurnost i mržnju. A to ovdje vrijedi za sve desničare i one u Evropi, ali i one muslimane koji ne razumiju vrijeme i mjesto gdje se nalaze. 

Izvorni bosanski proizvod

Ovaj izvorni bosanski “proizvod” je aset Bosne i Hercegovine koji može biti itekako važan na njenom putu ka NATO i EU integracijama. Posebno je to važno u kontekstu sigurnosti šire regije Balkana koja će neminovno biti glavna arena geopolitičkih preslojavanja u budućnosti.  

“Mi nemamo neki poseban savjet nikome dati – ali bismo voljeli da upoznate Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i da vidite da li naše iskustvo može pomoći u EU. Austrija, Slovenija, Hrvatska, kao dio naše Zajednice su već u EU i mi ćemo rado podijeliti s vama iskustvo organiziranja islama u tim zemljama koje baštine Bošnjaci. Nadamo se da ćemo imati dobru saradnju. Da za pitanje muslimana u Europi nađemo jedno europsko rješenje koje bi bilo dobro za sve nas,” poručio je u Briselu Reis Kavazović dodavši kako je Europa naš zajednički kontinent kojemu svi pripadamo i o kojemu svi zajednički želimo brinuti. 

Europa ima stoljetnu tradiciju susreta sa islamom. Ona nije uvijek bila ugodna, kao što uostalom ni unutarnji europski susreti nisu bili uvijek sretni. Stoga je njeno buduće susretanje sa islamom i muslimanima nužno da bude na domaćem tlu i uz svekoliko učešće domaćih autohtonih muslimana. Tek tada će mnoge stvari u vezi islama i muslimana u Europi biti jasnije svima. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera