Europskom svemirskom programu dodijeljeno 16,9 milijardi eura

Evropa je trenutno druga svemirska sila u svijetu, tvrdi Massimiliano Salini (EPA)

Evropski parlament usvojio je izvještaj o uspostavi svemirskog programa Evropske unije i Agencije EU-a za svemirski program kojim se prvenstveno predviđa integraciju sistema satelitske navigacije Galileo te sistema za posmatranje zemlje Kopernik u jedan program, za što će iz višegodišnjeg budžeta biti izdvojeno 16,9 milijardi eura.

Hina javlja da je izvještaj italijanskog zastupnika Massimiliana Salinija o svemirskom programu podržan sa 483 glasova za, 68 glasova protiv, te 19 suzdržanih.

Predloženi budžet od 16,9 milijardi eura za svemirski program u razdoblju od 2021. do 2027. predviđa integraciju sistema satelitske navigacije Galileo te sistema za promatranje zemlje Kopernik u jedan program, uz dodavanje Inicijative o svijesti o situaciji u svemiru radi veće učinkovitosti, te kako bi se izbjeglo dupliciranje troškova.

Salini je naglasio kako svemirska strategija donosi velike prednosti za Evropu u pogledu industrije, prometa i sigurnosti.

“Navigacijski sistemi i posmatranje zemlje iz svemira poboljšavaju usluge prevoza. Učinkovitije upravljanje prometom smanjuje emisije štetnih gasova i pridonosi rješavanju problema klimatskih promjena. Korištenje bespilotnih letjelica unaprijedit će poštanske usluge, a bolje praćenje avionskog prometa će smanjiti broj otkazanih letova”, pojasnio je Salini, koji je dodao da nijedna članica EU-a nema kapacitet da samostalno ostvari velike rezultate u svemirskom programu:

Evropska svemirska industrija broji 231.000 ljudi

“Evropa je trenutno druga svemirska sila u svijetu, te trebamo raditi na sve većoj saradnji želimo li zadržati poziciju“.

Prema Eurospaceu, evropska svemirska industrija zapošljava više od 231.000 ljudi. Trećina svjetskih satelita proizvedena je u Evropi, a prihodi od prodaje u proizvodnom sektoru svemirske industrije 2016. iznosili su 8,2 milijardi eura.

Galileo, europski globalni satelitski navigacijski sistem, pruža tačne informacije za utvrđivanje položaja i vremena u cestovnom, željezničkom, avionskom i drugim sektorima. Predviđeno je postepeno poboljšanje usluga programa lansiranjem većeg broja satelita.

Kopernik, vodeći svjetski sistem za posmatranje Zemlje, pomaže pri spašavanju života na moru, omogućava bržu reakciju na prirodne katastrofe poput potresa, uragana, šumskih požara i poplava te poljoprivrednicima omogućuje bolje upravljanje usjevima.

Izvor: Agencije