EUROSTAT: Vrijede rezultati popisa u BiH

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je u oktobru konačne rezultate popisa stanovništva u BiH (EPA)

Rezultati prvog poratnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini provedenog prije tri godine su važeći, jer je cijeli proces proveden u skladu s međunarodnim standardima, a odstupanja koja su se pojavila pri naknadnim provjerama ne dovode u pitanje tačnost ukupnih podataka, kazao je u Sarajevu Pieter Everaers, direktor u Statističkom uredu Evropske unije (EUROSTAT).

Everaers je bio na čelu međunarodne promatračke misije (IMO) koja je nadzirala pripreme i provedbu prvog poratnog popisa stanovništva u BiH kako bi se osiguralo da on bude u skladu standardima koji vrijede za države-članice EU.

Everaers je u Sarajevu boravio u misiji verificiranja rezultata popisa zajedno s predstavnicima srodnih agencija iz Ujedinjenih naroda i Vijeća Evrope, prenosi Hina.

Procjenu su obavili kroz 24 misije na terenu, a temeljni je cilj bio osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda. Unatoč manjim poteškoćama kakvih ima svugdje, ti su standardi ispoštovani, kazao je Everaers novinarima.

“IMO je zaključila kako je popis u cijelosti proveden u skladu s međunarodnim standardima”, kazao je Everaers ističući kako to znači da su prikupljeni podaci važeći i konzistentni te kako se mogu bez ograda koristiti za planiranje u idućih deset godina do novog popisa.

Kontrola tačnosti

Agencija za statistiku BiH provela je standardnu kontrolu tačnosti prikupljenih podataka koja je pokazala kako je zapravo popisan veći broj osoba od onih koje po standardima spadaju u kategoriju stalnog stanovništva, no ocjena je kako to ne dovodi u pitanje kvalitetu cjelokupnog popisa.

Procjena je kako je u popisu stalnih stanovnika 200.000 osoba “viška”, no istodobno je 40.000 manje onih koji su stalni stanovnici, a popisivači ih nisu registrirali jer su, primjerice, u vrijeme popisa bili u bolnicama ili zatvorima.

Prema ocjenama IMO riječ je o odstupanju od 4,6 posto, što je u skladu s  rezultatima popisa kakvi se obavljaju u drugim državama.

“Popis je statistička vježba, 4,6 posto uopće nije problem”, kazao je Everaers komentirajući ova odstupanja i ističući kako BiH nije nikakva iznimka u ovakvim odstupanjima. Istaknuo je također kako su “viškovi” i “manjkovi” podjednako zastupljeni u oba entiteta.

Evropska unija je potrošila gotovo 13 miliona eura na cijeli proces pripreme i provedbe popisa u BiH, što je trajalo gotovo osam godina, podsjetio je u srijedu šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

“Vjerujem da će prikupljeni podaci i dalje biti veoma važni za planiranje ekonomske i socijalne politike”, kazao je Wigemark.

Popis stanovništva

Tokom popisa, provedenog u oktobru 2013., prikupljeni su podaci kako u BiH živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika, od čega nešto više od 2,2 miliona u entitetu Federacija BiH, 1,2 miliona u entitetu Republika Srpska, a gotovo 83.000 u distriktu Brčko.

Ti su podaci objavljeni tek proteklog ljeta jer je njihova obrada i verificiranje bilo problematično za vlasti RS-a. Oni su bili na stajalištu kako su popisane brojne osobe koje zapravo nisu stalni stanovnici BiH, odnosno tog entiteta. Najvećim su problemom smatrali pogrešnu sliku o etničkom sastavu stanovništva koja iz toga proistječe.

Prema popisu od prije tri godine Bošnjaka je bilo nešto više od 1,7 miliona ili 50,11 posto, druga najveća etnička skupina bili su Srbi kojih je popisano nešto više od  milion ili 30,78 posto, dok je Hrvata bilo 544.000 ili 15,43 posto.

Vlada RS-a odbila je priznati objavljene rezultate popisa najavivši istovremeno kako će sama obraditi i objaviti podatke prikupljene među stanovnicima tog entiteta, no to do danas nije učinjeno.

Everaers je kazao kako je objava takvih izdvojenih podataka i njihova eventualna upotreba stvar za tijela vlasti u samoj BiH.

Izvor: Agencije