Eurozona: Grčkoj i dalje finansijska potpora

Ministri finansija eurozone odlučili su da Grčkoj produže paket finansijske potopre za dva mjeseca.

Nazvan paketom finansijskog spasa, trebao bi biti okončan 31. decembra.

Uz to, sa sastanka ministara u Bruxellesu još jednom i procjena da Francuska i Italija možda neće svoje budžetske manjke svesti na normu koju propisuje Evropska Komisija.

Ipak, Parizu i Rimu stiže i pokoja pohvala.

Pohvale iz Njemačke

Pohvala stiže iz Njemačke za Francusku i Italiju, vezano za reforme koje ove dvije zemlje trenutno provode, uz priznanje da bi se i sami trebali više potruditi.

“Ako pogledate vijesti i vidite šta su zemlje članice uradile tokom proteklih sedmica, onda vidite da je Italija, na primjer, usvojila nevjerovatne reforme svog tržišta rada. Francuska neprestano uvodi nove mjere za stabilizaciju budžeta. Vjerujem da smo svi na dobrom putu, a dodatne napore moramo napraviti i mi u Njemačkoj”, kazao je ministar finansija Njemačke, Wolfgang Schaeuble.

Tako je njemački ministar finansija otvorio današnji sastanak euro grupe, u nadi da će ublažiti kritike Pariza i Rima na račun kancelarke Merkel.

Naime, ona je tokom vikenda pozvala Francusku i Italiju da učine više napora kako bi do marta ispunili budžetske obaveze koje propisuje Evropska Komisija.

Da postoji mogućnost da ove dvije zemlje neće svesti deficit i zaduženost u granice propisane Komisiom, potvrdio je i predsjednik Euro Grupe.

“Mislim da Francuska i Italija moraju vrlo pažljivo slušati upute evropske komisije, koja je precizno objasnila na koji način da uvedu dodatne mjere štednje. Također, Komisija je naglasila da će se posebno vratiti na Italiju, Francusku i Belgiju u martu naredne godine, kako bi još jednom provjerili proces provođenja reformi, jer su to zemlje koje nas najviše brinu”, rekao je predsjednik Eurogrupe, Jeroen Dijsselbloem.

Produženje otplate

Na dnevnom redu našla se i Grčka i uprkos ranijim najavama kako na sastanku neće biti odluke o grčkom programu finansijskog spasa, Evropski ministri ipak su odobrili produženje otplate duga, za dva mjeseca.

Međutim, jasno je rečeno da će se danas samo razgovarati o ovoj zemlji, te da neće biti nikakvih odluka vezanih za mjere štednje ili rokove za otplatu dugova.

“Danas nećemo donijeti odluku o produženju roka za provođenje grčkog programa, ali vjerujem da će njihov napredak biti prepoznat”, zaključio je komesar Evorpske Unije za ekonomska pitanja, Pierre Moscovici. 

Vjeruje se da Evropska Unija razmatra mogućnost produženja otplatnog roka za Grčku do sredine naredne godine, ali, iz Atine tvrde da ukoliko im i zatreba produženje roka, to će biti pitanje sedmica, a ne mjeseci.

Izvor: Al Jazeera