Eurozona: Pad proizvodnje 15 mjeseci zaredom

Proizvodnja u eurozoni smanjila se petnaesti mjesec zaredom. Fabrička proizvodnja i broj novih naruđbi smanjio se u oktobru, nagovještavajući potrebu za boljim uslovima kreditiranja Evropske centralne banke.

Lijek koji je djelovao protiv posljednje recesije izgleda nema isto djelovanje na trenutnu krizu u eurozoni. Proizvođački sektor najjače evropske ekonomije – Njemačke, posustaje osmi mjesec zaredom.

U boljem položaju

U Francuskoj – još gore. Proizvodnja opada posljednjih 15 mjeseci sa izuzetkom jednog. 15 od 15 pogodila je Španija, gdje stopa usporavanja raste. Analitičari nisu iznenađeni.

“Mislim da je model u Španiji neodrživ i da će se kad tad morati posustati pod pritiskom, te primiti pomoć međunarodnih kreditora koja im je neophodna. Španija se sada bori oko uslova pod kojima će im pomoć biti dodijeljena. Ali, mislim da je finansijski paket pomoći neizbježan., ističe Henk Potts, ekonomski analitičar Barclay's banke.

Za razliku od Grčke, koja je uveliko prihvatila ruku za spas, Španija je u mnogo boljem položaju, suštinski gledajući na njenu ekonomiju.

Jaka ekonomija

“Na kraju će se spasiti, ne samo zato što Vlada radi svoj posao, nego zato što ima funcionalnu i pouzdanu administraciju. Šta više, ekonomija Španije je jaka. Imaju dobar izvoz. Banke jesu u malim problemima, ali osim toga, ekonomija je dosta solidna. Mnogi ljudi nagađaju da li je Španiji potrebna finansijska pomoć ili ne? Možda jeste, možda nije… Za sada finansijska tržišta mogu samo čekati”, poručuje  Daniel Gros, Centar za evropsku politiku.

Visoka stopa nezaposlenosti zakucala je kupovnu moć Španaca na minimum, ali oprez vlada i u ostalim evropskim ekonomijama. Takvo stanje će, prema istraživanju Reutersa, najvjerovatnije natjerati Evropsku centralnu banku da smanji postojeće kamate na rekordne minimume.

Izvor: Al Jazeera