Evakuacija 3.000 sirijskih izbjeglica iz Libana

Liban je primio oko milion sirijskih izbjeglica, od kojih veliki broj živi u neslužbenim logorima (AP)

Približno 3.000 sirijskih izbjeglica moralo je napustiti izbjegličke logore na istoku Libana, prema naredbi vojske, koja je odluku opravdala sigurnosnim razlozima, rekao je zvaničnik organizacije Human Rights Watch.

Liban je imao četiri miliona stanovnika početkom 2011. godine kada je izbio rat u Siriji, a od tada je primio oko milion sirijskih izbjeglica, od kojih veliki broj živi u neslužbenim logorima na privatnim zemljištima.

Krajem marta libanska vojska objavila je da izbjeglice žive u logorima blizu sigurnosnih postrojenja, poput vojne zračne luke Rayak u dolini Bekaa, te da moraju iseliti. 

Deset dana roka

Sigurnosni izvor je kazao da je odluka donesena iz sigurnosnih razloga, jer se ne mogu dopustiti velika okupljanja oko vojnih baza.

Nevladina organizacija Human Rights Watch objavila je da je 10.000 sirijskih izbjeglica dobilo naredbu da napusti logore.

Najmanje 3.000 osoba otišlo je nakon usmene naredbe, rekao je izvor HRW-a.

Nalozi su izdani krajem marta i daju ljudima između sedam i 10 dana da napuste logore, dodao je.

Iako je rok prošao, HRW navodi da vojska još nije počela provoditi prisilne evakuacije.

Raste napetost

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice je kazao da ne zna koliko je izbjeglica premješteno, ali da su neke porodice otišle na obližnje terene.

Izbjeglice koje žive u kampovima na privatnim zemljištima plaćaju najamninu vlasniku.

Prošlog mjeseca libanski premijer Saad Hariri kazao je da je kriza sirijskih izbjeglica dosegnula tačku pucanja u Libanu te upozorio na rast napetosti između Libanaca i Sirijaca, koje bi mogli prerasti u nemire.

Izvor: Agencije