Evropa dočekuje Novu godinu uz velike mjere sigurnosti

Njemački grad Hamburg nedavno je postavio nove sigurnosne kamere koje omogućuje policiji da brzo reagira u slučaju potrebe (EPA)

Širom Evrope bit će uvedene snažnije mjere sigurnosti uoči proslava Nove godine tako da oni koji misle ispratiti staru godinu na ulicama evropskih prijestolnica mogu očekivati pregled torbi i druge provjere kako bi se izbjegli mogući oružani napadi.

Pariz šalje gotovo 8.000 policajaca i vojnika na ulice kakao bi francuska prijestolnica bila sigurna, saopćila je ranije policija. Svrha mjera nije samo spriječiti moguće oružane napade nego i nerede.

Francuska policija posebno će držati na oku Elizejske poljane, gdje je na snazi zabrana alkohola, a bit će postavljene i betonske zapreke kako bi se spriječio ulazak automobila. Također će biti pregledavane torbe svima koji tamo odluče dočekati Novu godinu.

Diljem zemlje bit će raspoređeno ukupno 99.000 policajaca i vojnika, saopćilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Londonska policija je objavila da građani mogu očekivati naoružane policajce i zapreke za vozila u središtu grada.

Međutim, te mjere nisu rezultat informacija obavještajnih službi, rekao je glasnogovornik Phil Langworthy dodajući da se one planiraju već mjesecima.

Sjeverni njemački grad Hamburg nedavno je postavio nove sigurnosne kamere koje omogućuje policiji da brzo reagira u slučaju potrebe.

Mjere u Italiji i Španiji

Italija je, uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pojačala kontrole na aerodromima, željezničkim stanicama i u lukama, kao i na putevima i u javnom prijevozu, saopćilo je italijansko Ministarstvo.

Rim je najavio dodatne mjere sigurnosti na Trgu Navona, a Befana festival na tom trgu, koji se tradicionalno održava 6. januara, na katoličko Bogojavljenje, ovoga puta je odložen jer se vlasti nisu dogovorile sa izlagačima ko će platiti dodatne mjere sigurnosti, prenose agencije.

Uoči novogodišnje noći sigurnost jača i Madrid kako bi spriječio eventualni oružani napad, imajući u vidu da je Barcelona u augustu bila mjesto napada kombijem na turiste, kada je ubijeno 14 ljudi.

Mjere u Madridu obuhvaćaju jači nadzor uključujući upotrebu kamera u saobraćaju, kao i zabranu kretanja kamiona i kamioneta kroz centar grada tokom novogodišnjih proslava i Parade tri kralja 5. januara.

Lokalne vlasti su odlučile i da smanje broj ljudi sa 25.000 na 20.000 na Trgu del Sol, gdje se tradicionalno okupljaju da čuju novogodišnje zvono, a na tom trgu bit će zabranjene staklene flaše, vatromet, zastave na barjacima…

Zabranjen vatromet u Beču

Austrijska policija je također preduzela posebne sigurnosne mjere.

“Policija, kao i svake godine brine o sigurnosti, ali i upozorava da je vatromet u Beču zabranjen. Dešavalo se da ranijih godina zbog toga bude požara i povrijeđenih. Svima preporučujemo da budu oprezni”, kaže Harald Soros, glasnogovornik policije Beča.

Sigurnost jača i Turska, koja je najavila da će udvostručiti broj policajaca u novogodišnjoj noći u Istanbulu, a istovremeno su zabranjene javne proslave u centralnim općinama u gradu, nakon što je tokom dočeka 2017. godine ubijeno 39 osoba u napadu na istanbulsku diskoteku.

Tokom novogodišnjih manifestacija u Moskvi, bit će angažirano blizu 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe ruske nacionalne garde i privatnih kompanija za osiguranje, kao i spasioci i medicinski radnici, saopćio je šef gradskog Odjeljenja za kulturu Aleksandar Kibovski.

Kako je Tass prenio saopćenje gradske Službe sigurnosti, više od 800 betonskih blokova postavlja se na najprometnijim metro stanicama i drugim mjestima masovnih okupljanja u Moskvi.

Izvor: Agencije