Evropa kritikuje: Britansko dodvoravanje Trumpu je jadno

Donald Trump, Theresa May, SAD, Velika Britanija
Kratko držanje dvoje državnika za ruke iziritiralo je neke europske saveznike (EPA)

Način na koji je britanska premijerka Theresa May ‘prigrlila’ američkog predsjednika Donalda Trumpa ogorčio je najbliže britanske saveznike u EU-u, koji se pribojavaju da London uoči Brexita previše naginje novoj američkoj administraciji.

May je svoj prošlotjedni susret u Washingtonu s predsjednikom Trumpom iskoristila kako bi dala do znanja da Velika Britanija i dalje može imati “poseban odnos” s najvećom svjetskom silom nakon što napusti EU.

No, njezin posjet, na kojem je snimljeno kako se dvoje državnika nakratko drže za ruke, iziritirala je neke europske saveznike koji se pribojavaju da bi Britanija mogla udovoljiti Trumpu i promijeniti stajalište o Iranu i Izraelu, u nadi da bi nakon Brexita sklopila trgovinski sporazum s najvećom svjetskom ekonomijom.

‘Jadni’ pokušaj dodvoravanja

“Moramo Britaniju pitati da li uistinu žele platiti cijenu svoje vanjske politike kako bi dobili sporazum o slobodnoj trgovini”, kazao je neimenovani europski diplomat, prenosi Hina.

Neki su posjet nazvali “jadnim” pokušajem dodvoravanja Donaldu Trumpu jedne od najvećih europskih vojnih sila.

Neuobičajeno žestoke i naprasite kritike došle su od diplomata diljem Europe – istih zemalja koje će odrediti prirodu sporazuma o razdruživanju, kojeg će May morati sklopiti u roku od dvije godine nakon što sljedeći mjesec aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora.

Na upit kako komentira zabrinutost europskih zemalja, glasnogovornik May je kazao da se premijerka nije brinula da će njezini prvi razgovori s Trumpom nepotrebno ozlovoljiti europske partnere, istaknuvši njezino stajalište da je Washington jedan od ključnih saveznika.

Promjena smjera u britanskoj politici, koja je djelomično uvjetovana Brexitom, ilustrira kako je Trumpov prvi dan na dužnosti predsjednika uzdrmao britanske i europske kalkulacije.

Požurivanje definiranja ‘postbrexitovske’ pozicije

Almut Moeller, voditelj berlinskog ureda Europskog vijeća za vanjske poslove ocjenjuje kako Washington požuruje May da brže definira svoju “postbrexitovsku” poziciju.

“May ima problem da što više Trump traži da pokaže solidarnost, to će reakcije na europskom kontinentu biti negativnije”, kazao je Moeller.

Vođa kluba zastupnika konzervativaca – Europske pučke stranke (EPP) – u Europskom parlamentu Manfred Weber usporedio je sadašnji poseban odnos SAD-a i Britanije s prethodnicima u 20. stoljeću.

“Roosevelt i Churchill su se zajedno borili za slobodu. Reagan i Thatcher su ukrotili komunizam. Donald Trump i Theresa May zalažu se isključivo za nacionalne interese”, kazao je Weber.

Izvor: Agencije