Evropa: Milioni djece u riziku od siromaštva

Problem loše prehrane među djecom raste u Evropi (Getty Images)

Siromaštvo je svakodnevnica mnoge djece u Evropskoj uniji, gdje je svako četvrto dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U ponedjeljak, 23. novembra, zastupnici će raspravljati o izvještaju u kojem se traži od država članica da osnaže napore u borbi protiv dječjeg siromaštva, a glasanje o izvještaju je na rasporedu idućeg dana, najavljeno je na portalu Evropskog parlamenta.

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, sva djeca imaju pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, dom, igru i uravnoteženu prehranu.

Međutim, ni u Evropi stanje nije u skladu sa željama.

Socijalna isključenost

Prema podacima Eurostata, u 2014. godini oko 26 miliona djece (mlađe od 18 godina) u riziku su od siromaštva i socijalne isključenosti, što predstavlja 27,7 posto djece unutar Evropske unije.

Djeca žive u siromaštvu u svim državama članicama, međutim, postotci se značajno razlikuju.

Najveći rizik od siromaštva je u Rumuniji (51 posto), Bugarskoj (45,2 posto) i Mađarskoj (41,4 posto), dok je najmanji u Danskoj (14,5 posto), Finskoj (15,6 posto) i Švedskoj (16,7 posto).

Problem loše prehrane među djecom raste u Evropi.

Prema UNICEF-u, u Estoniji, Grčkoj i Italiji postotak djece koja u prehrani nemaju meso, piletinu ili ribu svakog drugog dana udvostručen je od 2008. godine.

Nije sve u novcu

Siromaštvo nije samo pitanje novca.

Osim nemogućnosti da se pokriju osnovne potrebe, siromaštvo je povezano sa socijalnom isključenošću i slabom pristupu dobrim zdravstvenim uslugama i obrazovanju.

Djeca samohranih roditelja su u većem riziku.

Zastupnici će raspravljati o izvještaju u kojem se zastupnike traži da djeca budu prioritet u svim mjerama koje se donose u državama članicama.

Izvor: Agencije