Evropa mora biti spremna na nove ISIL-ove napade

Oko 2.500 Evropljana možda još uvijek učestvuje u borbama na Bliskom istoku (AP)

Orućana grupa Islamska država Iraka i Levanta ponovo će napasti Evropu, upozorili su čelnici zaduženi za njenu sigurnost, i mogla bi dodati autobombe, informatičko i hemijsko ratovanje svom lokalnom arsenalu dok se evropski borci vraćaju kući nakon poraza u Siriji i Iraku.

Gilles de Kerchove, koordinator Evropske unije za protivterorizam, rekao je da je nemoguće sigurno znati koliko je već boraca u Evropi koji kuju urote.

Izvještaj EU-ove policijske agencije Europola je naveo kako ih ima na desetke.

Iskustvo na mnogim ratištima

Oko 2.500 Evropljana možda još uvijek učestvuje u borbama na Bliskom istoku, procijenio je De Kerchove u intervjuu za Reuters.

Ali, s problemima koje imaju u Mosulu, Halepu i drugdje, Evropa im mora ući u trag ako želi suzbiti dijasporu obučenih boraca, poput one koja je uslijedila nakon sovjetskog povlačenja iz Afganistana 1989. godine.

“Moramo biti spremni, jer će neki od njih doći u Evropu”, rekao je De Kerchove.

“Mogu se pokušati vratiti kući, a mi ne želimo ponoviti grešku koju smo napravili krajem 1980-ih, kada su Rusi napustili Afganistan, a mi smo pustili ove mudžahedine u svijet.”

Mnogi od njih borili su se u alžirskim krvavim 1990-im i učestvovali u sukobima od Čečenije i Kosova do Jemena.

Neki Evropljani, među njima i žene i djeca boraca, mogu odabrati da ostanu na Bliskom istoku čak i ako ISIL izgubi teritoriju.

Libija kao nova baza

Drugi bi mogli otići dalje s Libijom, u kojoj vlada bezakonje i koja već izgleda kao nova baza za evropske borce, a pokret će vjerovatno nastaviti regrutirati preko interneta.

 “Fizički hilafet propada, ali još uvijek imamo virtualni hilafet, a to omogućuje organizaciji da organizira napade”, rekao je De Kerchove.

Ovaj belgijski advokat, na svojoj dužnosti od 2007. godine, rekao je da je u posljednje dvije godine napravljen “impresivan” korak naprijed u obavještajnoj saradnji među državama EU-a i pooštravanja zakona i prakse na evropskim granicama u odgovoru na razne napade ISIL-a, među kojima i masovna ubistva u Parizu, Briselu i Nici.

“Skoro smo začepili većinu rupa”, kazao je o tome šta Evropa može učiniti u suzbijanju boraca ISIL-a, koji predstavljaju najveći dio nasilnih prijetnji.

“Teži dio je sada”, rekao je De Kerchove, “pozabaviti se osnovnim tegobama boraca, bilo među otuđenim ljudima u Evropi ili gnjevnim sunitskim muslimanima u Iraku i Siriji.”

Gnjev sunitskog stanovništva

“Kako se odvija, borba u Halepu imat će posljedica. Način na koji ćemo se pokušati pozabaviti tegobama sunitskog stanovništva, kako u Iraku, tako i u Siriji, imat će posljedica”, kazao je.

U Evropi, pak, “stvari stoje mnogo bolje”.

Europol je kao neposredne prijetnje utvrdio one slične nedavnima: skupine koje će koristiti automatske puške i samoubilačke prsluke napunjene eksplozivom TATP kućne proizvodnje, ili samotnjaci s noževima ili kamionima.

ISIL se isto tako ubacio u izbjegličke zajednice u Evropi kako bi rasplamsao neprijateljstvo prema imigrantima u mjestima poput Njemačke.

De Kerchove je isto tako istakao nove rizike od ISIL-a, koji bi mogao upotrijebiti autobombe u Evropi, što je uobičajeno u Siriji i Iraku.

“Agencije se isto tako pripremaju u vremenu pred nama suprotstaviti složenijim taktikama, poput informatičkih napada i biološkog oružja.”

“Za sada internet je bio uglavnom korišten za regrutiranje i radikalizaciju pojedinaca, nešto čemu se EU suprotstavlja sarađujući s mrežnim kompanijama”, kazao je on.

Hemijska, nuklearna i biološka prijetnja

“Za sada terorističke organizacije nisu upotrijebile internet kao oružje kako bi napale posredstvom interneta”, rekao je, navodeći opasnost od poremećaja nuklearnih elektrana, brana, elektromreža ili čak sistema kontrole zračnog saobraćaja.

“Za sada se to nije dogodilo, ali ne isključujem da ćemo biti suočeni s time prije nego što prođe pet godina”, rekao je De Kerchove, dodajući kako ISIL ima finansijskih sredstava da unajmi iskusne hakere kriminalce.

“Evropska unija, radi na suprotstavljanju hemijskim, biološkim i nuklearnim prijetnjama, ali ne vidi ‘akutnu opasnost’ unatoč dokazima da su se borci ISIL-a bavili mikrobima ili koristili bojne otrove u Siriji… Moramo biti spremni”, zaključio je De Kerchove.

Izvor: Agencije