Evropa na udaru sibirske hladnoće

Temperature daleko ispod nule zabilježene na Balkanu, u Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj... (EPA)

Prodor talasa hladnog arktičkog zraka sa sjevera donio je velike hladnoće i snježne padavine na širem području Evrope. Mnoge države prijavile su smrtne slučajeve uslijed niskih temperatura ili zbog nemogućnosti transporta bolesnika iz udaljenijih mjesta.

Ovakva hladnoća naziva se i sibirskom, po velikom ruskom području gdje je uobičajena, no anticiklon je ponekad odnese i nešto dalje. Ona nosi stabilno i, najčešće, suho vrijeme sa dosta „zubatog“ sunca, te ima tendenciju zadržavanja iznad kontinenta.

U Bosni i Hercegovini evidentirane su temperature znatno ispod višegodišnjeg prosjeka, u Srbiji je zabilježen još jedan smrtni slučaj, a „minusi“ i snjegovi prave probleme i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

„U narednih sedam do osam dana u BiH će biti izrazito hladno, sa temperaturama znatno ispod višegodišnjeg prosjeka. Očekuje se da će u centralnim dijelovima, sa nižom nadmorskom visinom, minimalne teperature biti -12 do -13 stepeni Celzijusa“, kazao je za Al Jazeeru Dženan Zulum, klimatolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Zulum je istakao kako u poslijepodnevnim satima utorka treba očekivati novi talas padavina, koje neće biti velikog intenziteta, ali će stići i do Hercegovine, pa se može očekivati i prvi ovosezonski snijeg u Mostaru.

Upozorenje za hronične bolesnike

„Nova mjesečna prognoza, napravljena na osnovu statistike, pokazuje da bi cijeli februar trebao biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, dok bi količina padavina mogla biti ispod tog prosjeka“, dodao je on.

Dežurni ljekar u sarajevskoj hitnoj pomoći, primarijus doktor Tihomir Bera istakao je kako se u ovakvim situacijama skreće pažnja pacijentima da kretanje svedu na minimum.

„Hronični bolesnici sa plućnim i srčanim oboljenjima ne bi trebali izlaziti rano ujutro i kasno navečer, kada je najhladnije, ukoliko nije riječ o hitnom slučaju. Tada se moraju dobro zaštititi jer ovakve hladnoće mogu izazvati srčane bolove i astmatičke napade“, istakao je Bera.

Blizu 60 osoba je proteklih dana preminulo širom Evrope zbog snjegova i minusa, a kako meteorolozi najavljuju dalji pad temperature, crni bilans bi se mogao povećati. Prognoze pokazuju kako će svaki naredni dan sedmice biti još hladniji.

U jutarnjima satima utorka zabilježene su veoma niske temperature u Sokocu (-26), Han-Pijesku (-19), Kupresu (-17), Srebrenici, Tuzli i Zvorniku (-15).

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske upozorava kako će tokom cijelog dana temperature biti ispod nule, uz povremene sunčane periode.

Kada je riječ o Srbiji, vanredno stanje je na snazi u 14 opština zbog niskih temperatura i snježnih padavina. Iz sektora za vanredne situacije srbijanskog Ministarstva unutarnjih poslova su objavili kako je u ponedjeljak, na području Užica tokom evakuacije preminuo jedan bolesnik.

Nastavak potrage u Srbiji

Tokom vikenda u Srbiji preminule su tri osobe zbog hladnoće, koja, zajedno sa padavinama, izazvima prekide u napajanju električnom energijom.

Beživotno tijelo Spasoja Nikolića (71) pronađeno je u utorak u snijegu na području Topole, izjavio je za  Tanjug Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Nikolić je rekao da je riječ o osobi koja je bila psihički oboljela, a koja se uputila sama u šetnju. Spasilačke službe još uvijek tragaju za jednom osobom koja je nestala u smetovima.

Jutarnja mjerenja u Srbiji su pokazala izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Sjenici gdje je evidentirano -29 stepeni. Za pet stepeni je bilo toplije u Kruševcu, -23 stepeni je bilo u Ćupriji i Kragujevcu, dok je u Leskovcu bilo -22.


Velika opasnost za beskućnike [EPA]

Tokom dana, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u ovoj državi će biti veoma hladno, sa najnižim temperaturama između -22 i -10 stepeni Celzijusa.

Ovaj zavod najavljuje kako će i narednih sedam dana biti ledeni, sa udarima vjetrova i snježnih padavina.

Crnogorski Meteorološki zavod je objavio kako ovu državu do kraja sedmice očekuje izuzetno hladno vrijeme, sa vjetrom olujne snage.

Očekuju se i snježne padavine, naročito na sjeveru Crne Gore, gdje će svakodnevne temperature u narednim danima biti ispod nule. Umjeren mraz se očekuje i na primorju.

U utorak ujutro, u Pljevljima je izmjereno -20, na Žabljaku -19, a u Kolašinu -12 stepeni.

Veliki broj umrlih

Minusi su zabilježeni i u Hrvatskoj, a najhladnije je bilo u Bednji (-15) i Slunju (-14). Zagrepčanima je bilo nešto toplije – živa u termometru u utorak ujutro pokazivala je -10 stepeni.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, temperature ispod nule se očekuju tokom utorka, ali i tokom sedmice.

Blizu 60 osoba je proteklih dana preminulo širom Evrope zbog snjegova i minusa, a kako meteorolozi najavljuju dalji pad temperature, crni bilans bi se mogao povećati. Prognoze pokazuju kako će svaki naredni dan sedmice biti još hladniji.

U Ukrajini je umrlo, u proteklih nekoliko dana, najmanje 30 osoba zbog smrtonosnog pada tjelesne temperature. Većina žrtava su bili beskućnici ili stare osobe.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Poljske objavilo je kako se tokom vikenda, pri padu temperature do 27 stepeni ispod nule, smrzlo 10 osoba. Od početka zime, u ovoj državi je umrlo 46 osoba, od čega 22 u januaru, 19 u decembru i sedam u novembru.

Hladnoća u Bugarskoj odnijela je pet života tokom vikenda, dok je četvoro umrlo u Rumuniji.

Veliki strah vlada u Njemačkoj, gdje je do sada preminula jedna osoba. Naime, na ulicama ove države nalazi se blizu 22.000 beskućnika, a temperature su često oko -15 stepeni Celzijusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije