Evropa neće pružiti vojnu pomoć Kijevu

Stav EU je da diplomatska nastojanja rješenja ukrajinske krize nemaju alternativu (AFP)

Evropska unija neće vojno pomoći Ukrajini, jer diplomatska nastojanja rješenja ukrajinske krize nemaju alternativu, izjavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Diplomatska nastojanja rješavanja krize u Ukrajini danas nemaju alternativu. EU neće donijeti odluku o drugačijoj vrsti pomoći, recimo vojnoj, jer to nije u njenoj nadležnosti. Na stranu to što EU nije za to stvarana i što nema mnogo entuzijasta za takvo rješenje – neposrednu vojnu podršku Ukrajini”, rekao je Tusk na poljskoj televiziji TVP.info.

Apelovao je i da se niko ne zaluđuje zabludama i iluzijama o vojnom rješenju.

Diplomatija nije dovoljno efikasna

Tusk je podsjetio da se i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu, između ostalih SAD i Kanada, protive vojnom rješenju i insistiraju na razgovorima i diplomatiji.

“Da li su razgovori i diplomatija efikasni? Sigurno je da nisu dovoljno efikasni, posebno sa stanovišta Ukrajine. Zajedno sa sankcijama nisu donijeli momentalne i potpune efekte, ali, s druge strane, zaustavljanje najgore faze sukoba i većih borbi u Ukrajini sasvim sigurno su efekat jedinstvenog stava EU”, naveo je Tusk.

Bivši poljski premijer dodao je da to i nije tako malo, a, prema njegovim riječima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini.

Izvor: Agencije