Evropa odaje počast žrtvama holokausta

Njemački predsjednik Wulff (D) aplaudira preživjelom holokausta Marcelu Reich-Ranickom u Bundestagu (AFP)

Zemlje širom Evrope obilježavaju u petak Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a prvi se već u četvrtak oglasio predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz koji je govorio o svojoj “posebnoj odgovornosti” da kao Nijemac sjećanje na holokaust održi živim, izvještava iz evropskih prijestolnica Haaretz.

“Osjećam posebnu odgovornost, jer je istrebljenje jevrejskog naroda, dogovoreno na tzv. konferenciji Wannsee, počinjeno u ime njemačkog naroda”, rekao je Schulz u sjedištu EU-a u Briselu pred 500 parlamentarnih zastupnika.

Istaknuo je da današnji Nijemci nisu krivi za tu tragediju, ali su odgovorni da sjećanje na holokaust održe živim. Schulz je kazao da je odlučio da Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, koji je prije šest godina proglasio UN, od sada postane službeni godišnji događaj u Evropskom parlamentu.

Kolektivna odgovornost

Tokom svečanosti u Briselu, predsjednik Evropskog jevrejskog kongresa Moshe Kantor je pozvao Evropu da “prepozna zlo i spriječi njegovo ponovno nastajanje”.

U saopćenju francuskog šefa države, Nicolas Sarkozy je kazao da je “Francuska odlučna očuvati sjećanje na holokaust i prenijeti to znanje na novu generaciju u Francuskoj i širom svijeta”.

“Naša obaveza da se sjećamo je kolektivna odgovornost. Održavanjem sjećanja na holokaust živim, podsjećamo se na barbarstvo za koje je čovjek sposoban, ali se također podsjećamo i na otpor i solidarnost među ljudima koji su suočeni s užasom istrebljenja”, dodaje se u saopćenju.

U Velikoj Britaniji, premijer David Cameron i njegov zamjenik Nick Clegg potpisali su se u Donjem domu parlamenta, u pratnji predsjednika Jevrejskog vijeća Commonwealtha i preživjele žrtve holokausta Bena Helfgotta, u Knjigu sjećanja (Book of Commitment).

Čelnik britanske Laburističke stranke i vođa opozicije David Miliband poručio je da je glavna poruka za nas koji se prisjećamo holokausta govoriti o tome.

‘Dugujemo sjećanje’

“To nas podsjeća da nikada ne smijemo zaboraviti strašan genocid protiv Jevreja. Svima onima koji su nestali u progonu dugujemo da se sjećamo i govorimo protiv antisemitizma”, napisao je Miliband u Knjizi sjećanja.

U njemačkom parlamentu, Bundestagu, u petak je održano vanredno zasjedanje u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta, a govor je održao 91-godišnji teoretičar i kritičar Marcel Reich-Ranicki, koji je 1938. deportiran u Varšavski geto kojeg je preživio, dok je gotovo cijela njegova porodica stradala u koncentracijskim logorima.

U prisustvu cijelog njemačkog državnog vrha, Reich-Ranicki je opisao vrijeme u getu, istaknuvši kako su na na životu održali samo “poezija, ljubav i muzika”.

Predsjednik parlamenta Norbert Lammert nazvao je sudbinu Reich-Ranickog simboličnom za iskustva miliona ljudi u to vrijeme, istaknuvši kako je sjećanje na žrtve za Njemačku “vječna zadaća”.

Izvor: Agencije