Evropa predlaže mjere za rješavanje sporova u WTO-u

Prijedlozi će biti predstavljeni 12. decembra na Generalnom vijeću WTO-a (Arhiva)

Evropska unija objavila je prijedlog reformi za rješavanje sporova u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) koji je usaglasila s Kinom, Indijom i drugim zemljama, u nadi da će se njima riješiti prigovori SAD-a koji su to međunarodno tijelo gurnuli u krizu, javlja Reuters.

“Sada, zajedno sa širokom koalicijom članica WTO-a, predstavljamo naše najkonkretnije prijedloge za reformu Svjetske trgovinske organizacije. Nadam se da će ovo doprinijeti prekidu trenutnog zastoja”, rekla je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem.

WTO žuri s izradom plana za najveću reformu u svojoj 24-godišnjoj historiji nakon što je američki predsjednik Donald Trump doveo tog glavnog svjetskog trgovinskog arbitra do ivice kolapsa, blokirajući imenovanje sudija za njegovo žalbeno tijelo i prijeteći povlačenjem SAD-a iz sastava organizacije, navodi britanska agencija.

Trgovinski aranžmani

Trumpova administracija usmjerila se na tog kontrolora globalne trgovine u okviru šire kampanje protiv trgovinskih aranžmana za koje tvrdi da su koštali SAD stotine hiljada radnih mjesta.

Američki ambasador u WTO-u Dennis Shea više je puta kritizirao žalbeno tijelo WTO-a, koje je ustvari vrhovni sud svjetske trgovine, da prekoračuje ovlasti i krši vlastita pravila, potencijalno stavljajući van snage njegove presude.

Shea je zatražio od žalbenog tijela da se pridržava pravila i blokirao proces imenovanja sudija, čime je njihov broj polako smanjivan.

Sada to tijelo čine trojica sudija, što je najmanji mogući broj, a od decembra 2019, uslijed isteka mandata, ostat će samo jedan, što će onemogućiti WTO da rješava žalbene predmete.

Jedan zvaničnik EU-a rekao je da je blok identificirao pet ključnih američkih prigovora koji su sveobuhvatno riješeni u novom prijedlogu, dodajući da je sada na Washingtonu da odradi svoj dio posla.

Prijedlozi će biti predstavljeni 12. decembra na Generalnom vijeću WTO-a, što je najviši organizacijski format te organizacije, izvan zasjedanja na ministarskom nivou.

Izvor: Agencije