Evropa preplavljena novim sintetičkim drogama

Evropske zemlje primorane su da pooštre zakone u pokušaju da se obustavi proizvodnja i šverc narkotika (EPA)

Evropa se suočava s ogromnim prilivom novih sintetičkih droga, zbog čega su evropske zemlje primorane da pooštre zakone u pokušaju da se obustavi proizvodnja i šverc tih narkotika, saopćila je Evropska opservatorija za drogu i toksikomaniju (EMCDDA).

Gotovo 300 novih psihoaktivnih supstanci registrirano je od 2013. do 2015. godine, navodi se u izvještaju Opservatorije i Evropske agencije za pravosudnu saradnju Eurojust.

Uglavnom su to sintetički proizvodi na bazi kanabinioda, hemijske supstance u biljkama kanabisa, javlja Beta.

Od kanabinioda se laboratorijski proizvodi veliki broj psihotropnih supstanci koje mogu da se koriste u obliku spreja ili da se udišu uz pomoć “elektronske cigarete” ili drugih sprava.

Pooštravanje zakona

Opservatorija je navela da se ti proizvodi prodaju kao “legalna i sigurna alternativa” zvaničnim lijekovima, ali je dodala da takva upotreba može izazvati snažnije efekte na mozak od klasične marihuane, čime su posljedice potencijalno teže, a ponekad i smrtonosne.

Ta ustanova sa sjedištem u Luksemburgu je ocijenila da sintetički kanabiniodi nisu terapeutski proizvodi, jer tu mogućnost pojedine zemlje tek sada razmatraju, kao lijek za neke bolesti.

Finska, Francuska, Njemačka i Holandija, međutim, žele pooštriti svoje zakone kojim će se pojednostaviti sudska procedura prema kojoj bi švercer sintentičkih droga mogao biti kažnjen sa do deset godina zatvora.

Izvor: Agencije