Oglasi

Evropa:Građani BiH i Albanije najsiromašniji

Prema istraživanju Agencije za statistiku Turske, BiH i Albanija ima najlošiju kupovnu moć u Evropi.
BDP po glavi stanovnika u BiH, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjekaAnadolija

Prema relevantnim svjetskim istraživanjima, bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini i Albaniji, mjeren prema paritetu kupovne moći, najniži je u Evropi, izvještava novinar agencije Anadolija.

Prema istraživanju Agencije za statistiku Turske (TUIK), BDP po glavi stanovnika u Bosni i Hercegovini, mjeren prema paritetu kupovne moći, 2011. godine je iznosio 30 posto evropskog prosjeka, kao i u Albaniji, što je najniže u Evropi.

Imajući u vidu činjenicu da je BDP po paritetu kupovne moći jedan od najrelevantnijih indikatora ekonomskog standarda građana, može se zaključiti da su građani Bosne i Hercegovine i Albanije najsiromašniji u Evropi.

Istraživanje je, međutim, pokazalo trend pada ovog indikatora u slučaju Bosne i Hercegovine, dok Albanija, za razliku od ranijih godina, bilježi rast.

Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope u najboljem položaju je Hrvatska, čiji BDP po glavi stanovnika iznosi 61 posto.

Najviši BDP u Luxemburgu

Slijede Crna Gora sa 42 posto te Makedonija i Srbija sa po 35 posto BDP-a po glavi stanovnika evropskog prosjeka.

Od ostalih evropskih država, najviši BDP po glavi stanovnika je zabilježen u Luxemburgu, gdje iznosi 271 posto evropskog prosjeka.

Slijede Norveška sa 186, Švicarska 157, Holandija 131, Irska 129, kao i Austrija i Švedska 127 posto evropskog prosjeka.

BDP Slovenije iznosi 84 posto evropskog prosjeka, a nju slijede Slovačka sa 73, Mađarska 66, Turska 52 i Rumunija sa 49 posto evropskog prosjeka.

Slovenija u posljednje vrijeme bilježi pad u pogledu ovog indikatora.

BDP po paritetu kupovne moći smatra se jednim od najrelevantnijih indikatora bogatstva građana određene države.

Postoje velike razlike u životnom standardu građana među pojedinim zemljama članicama Evropske unije (EU).

Tako je standard građana Luxemburga prošle godine bio oko šest puta veći od onog u Bugarskoj i Rumuniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.