Evropi prijete ekstremne zime i snjegovi

Prizori iz februara ove godine u Evropi mogu postati uobičajeni (Reuters)

Topljenje leda na Arktiku snažnije je nego ikad ranije od početka mjerenja, a led se ne može više obnoviti, što znači da bi se Evropa zbog topljenja leda mogla suočiti s ekstremno hladnim zimama, objavili su članovi stručne mreže KlimaCampus u Hamburgu.

Kako prenose njemački mediji, stručnjaci upozoravaju da je količina otopljenog leda ove godine bila veća nego ikad od početka mjerenja 1973. godine, što bi moglo imati opasne posljedice za ljude i prirodu.

“Ekstremne zime u Evropi mogle bi učestati”, izjavio je član stručne mreže Ruediger Gerdes s Instituta za istraživanje polova i mora Alfred Wegener, prenio je sedmičnik Focus.

Prema njegovim riječima, topljenje leda može se objasniti samo klimatskim promjenama što su ih prouzrokovali ljudi.

Rekordno topljenje

Sredinom septembra ledom je bilo prekriveno samo 3,37 miliona kvadratnih kilometara površine na Sjevernom polu, a ta je površina između 1979. i 2000. godine iznosila u prosjeku 7,5 miliona kvadratnih kilometara.

To znači da se proteklih godina otopilo više od pola ledene površine.

Prema nekim procjenama, količina leda na Arktiku čak je najmanja u proteklih 1.500 godina.

Prema najnovijim simulacijama klimatskih prilika, do sredine stoljeća Arktik bi ljeti mogao biti potpuno bez leda.

Klimatolozi upozoravaju da bi nestanak leda mogao ubrzati razmjenu topline između okeana i atmosfere i stvoriti ogromne vjetrove, što bi moglo dovesti do krajnje hladnih i snježnih zima u Evropi.

Izvor: Agencije