Evropska i američka policija neutralizovale propagandu ISIL-a

Kampanju protiv propagandnih organa ISIL-a policije su pokrenule 2015. godine (Reuters)

Američka i policija Evropske unije paralizirale su glavne organe internetske propagande grupe Islamska država Irak i Levant u operaciji provedenoj zajedno u nekoliko zemalja, objavila je u petak evropska policijska agencija Europol.

“Tom neviđenom operacijom nanijeli smo veliki udarac kapacitetima ISIL-a za širenje propagande na internetu i radikaliziranje mladih u Evropi”, naveo je u saopćenju šef evropske agencije specijalizirane u suzbijanju kriminala Rob Wainwright.

Operacija koja se odvijala u srijedu i četvrtak posebno je bila usmjerena na agenciju Amaq, koju koriste pripadnici ISIL-a za preuzimanje odgovornosti za napade i propagiranje poziva na džihad.

Posljednja etapa

Riječ je o posljednjoj etapi u nizu kampanje pokrenute 2015, prenosi Hina.

“Ovom akcijom razotkrivanja, usmjerenom na velike organe ISIL-a u području medija, poput Amaqa, ali i radija Al-Bajan, informativnih stranica Halumu i Nashir, kapacitet ISIL-a za širenje i promociju terorističkog materijala kompromitiran je”, dodaje se u tekstu.

“Multinacionalno i simultano razotkrivanje” usklađeno je posredstvom sjedišta Europola u Den Haagu uz podršku Eurojusta, jedinice za sudsku saradnju Evropske unije.

Operaciju je vodio savezni tužitelj iz Belgije, dok su nacionalne policije zaplijenile servere u Holandiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama, kao i digitalni materijal u Bugarskoj, Francuskoj i Rumuniji.

Izvor: Agencije