Evropska komisija: BiH mora napustiti retoriku podjela

Evropska komisija od Bosne i Hercegovine traži nultu toleranciju na ograničenja medijskih sloboda (Fena)

Evropska komisija je apelirala na Bosnu i Hercegovinu da napusti retoriku podjela i snažno nastavi s reformama, bez obzira što je izborna godina.

U Briselu je u utorak održan treći sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je ponovljeno da će EK u pripremi mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, prenosi Fena.

Delegacije EU-a i Bosne i Hercegovine su razmotrile političke i ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini i razmijenile informacije u vezi s provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike, transporta, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ribarstva.

Pozdravljeno dostavljanje Upitnika EK-a

Evropska komisija je pozdravila dostavu odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik EK-a, kao i pripremu akcionog plana za provedbu Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u ovoj oblasti.

Komisija je, također, pozdravila pripremu amandmana na Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i pozvala vlasti u Bosni i Hercegovini da se bave pitanjima pomirenja.

Ocijenjeno je i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala, kao i skidanje Bosne i Hercegovine sa liste Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

U tom domenu Bosna i Hercegovina, između ostalog, treba ojačati borbu protiv cyber kriminala.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje revidiranog Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma i pozvala Bosnu i Hercegovinu da izdvoji dodatna sredstva za borbu protiv ranog napuštanja školovanja romske populacije, kao i za njihovo stambeno zbrinjavanje.

Zabilježen je napredak Bosne i Hercegovine u bilateralnim pregovorima o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Bosna i Hercegovina je, također, pokrenula izmjene Protokola 7 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, radi olakšavanja izvoza bh. vina na tržište Hrvatske.

Bez napretka u oblasti slobode izražavanja

Među aktivnostima koje Bosna i Hercegovina treba realizirati su: kreiranje odgovarajućeg sistema naplate radio-televizijske takse (pretplate), provođenje GRECO preporuka, posebno onih u vezi s finansiranjem političkih partija, jačanje finansijskih istraga i tužilačkih kapaciteta u slučajevima trgovine ljudima, kao i imenovanje jedinstvene kontakt tačke za saradnju s Europolom.

Evropska komisija je zabrinuta što nema napretka u oblasti slobode izražavanja u odnosu na izvještaj iz 2016. godine i od Bosne i Hercegovine traži nultu toleranciju na ograničenja medijskih sloboda.

Također je konstatirano da je učešće žena u političkoj areni u Bosni i Hercegovini i dalje nisko.

Izvor: Agencije