Mogherini o Šešelju: Imala sam slično iskustvo u Skupštini Srbije

Federica Mogherini, Aleksandar Vučić, EU, Srbija
Mogherini je rekla da osuđuje svaki akt koji ne podržava demokratske institucije, poput parlamenta (EPA)

Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini izjavila je u četvrtak navečer u Beogradu da osuđuje svaki akt koji “ne podržava demokratske institucije, poput parlamenta” povodom jučerašnjeg izgreda koji je izazvao Vojsilav Šešelj u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, te napomenula kako je u srbijanskoj skupštini imala slično iskustvo prošle godine.

“To su epizode koje ne služe na dobro ni samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna, demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila parlament Srbije i imala slično iskustvo, ali vjerujem da je, kao što poručuje i hrvatski premijer [Andrej] Plenković, važno održati dijalog. To je i bit projekta Europske unije i tome smo svi posvećeni”, rekla je Mogherini nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbijanski šef države na zajednčikoj je tiskovnoj konferenciji s Mogherini naglasio kako su “svi u državi juče veoma snažno osudili ponašanje Šešelja”, ali i da se “naslušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regiona” kako “neko nije pomenuo Šešelja jer ga se plaši”.

“Ponavljam: osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo jer postoji i ono za koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo”, rekao je Vučić novinarima, prenosi Hina.

Brnabić: ‘Zvala sam Plenkovića, nije se javio’

Ponovio je svoju jučerašnju ocjenu da su uvrede upućene njemu tijekom posjeta Hrvatskoj u veljači bile “mnogo teže”, a da na njih” ni u Hrvatskoj ni iz EU-a niko nije reagovao”.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić zvala je odmah nakon izgreda Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije svojeg hrvatskog kolegu Andreja Plenkovića, ali se on nije javio, javlja Tanjug, navodeći da im je to potvrđeno u Uredu premijerke Brnabić.

“Time je Srbija zaista učinila sve da se poseta ne otkaže kada se incident već dogodio”, navode iz Ureda premijerke.

Hrvatsko parlamentarno izaslanstvo prekinulo je posjet Beogradu zbog izgreda koji je u Skupštini Srbije napravio Vojislav Šešelj, koji je, kako je priopćeno iz SRS-a, gazio zastavu Hrvatske, a potom verbalno vrijeđao članove izaslanstva.

Hrvatski je premijer, kad je u srijedu osudio izgred rekavši da od Srbije očekuje osudu Šešeljeva postupka, rekao i da se nije čuo sa srbijanskom premijerkom Brnabić te da će “vidjeti hoće li”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Šibeniku da su odnosi Hrvatske i Srbije narušeni nakon izgreda koji je u srbijanskoj Skupštini izazvao Vojislav Šešelj gaženjem hrvatske zastave i vrijeđanjem hrvatskog parlamentarnog izaslanstva.

Grabar-Kitarović: ‘Srbijanska zastava nije zapaljena’

“Srbija sada mora utvrditi da li je Šešelj zaista učinio to što kaže da jest. U slučaju da se utvrdi da je zaista gazio zastavu RH, trebao bi ga adekvatno kazniti. A kazna za takva djela u Srbiji je tri mjeseca zatvora ili novčana”, rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Tanjug od hrvatskih medija.

Hrvatska je predsjednica izrazila nadu da to neće izazvati dodatno verbalno nasilje te da neće biti drugih posljedica.

Rekla je da ne zna tko je srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću rekao da je tijekom njegova boravka u Hrvatskoj zapaljena srbijanska zastava te dodala da to nije točno, što, kako je kazala, može potvrditi i Veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj.

Srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je u četvrtak da MUP dosad nije dobio zahtjev ni prijavu zbog izgreda koji je bio povod prekida službenog posjeta izaslanstva Hrvatskog sabora Srbiji, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Stefanović: ‘MUP nije dobio prijavu zbog incidenta’

Stefanović je rekao kako ne zna je li se to dogodilo te da je on samo iz medija saznao za taj incident.

Najavio je da će se MUP angažirati bude li to zahtijevalo tužiteljstvo, ali da prijava nema, pa se “to za sada nije dogodilo”.

Komentirajući tvrdnje kako ne postoji bilo kakva snimka izgreda na kojoj bi se vidjelo kako Šešelj gazi hrvatsku zastavu, ministar je rekao da ne zna postoji li uopće na ulazu u parlament videonadzor niti postoji zahtjev za tu snimku.

Stefanović je potvrdio da postoji prijava protiv Šešelja zbog drugog izgreda i da “policija preduzima određene radnje”, uz ocjenu da je tu “reč o nekoj vrsti sukoba između Šešelja i lidera LSV-a Nenada Čanka”, zastupnika kome je Šešelj i ranije prijetio.

Kako prenosi agenija Hina, ispostavilo se da radikali, unatoč jučerašnjim tvrdnjama i navodnim snimkama, nemaju nikakav videozapis iz predvorja srbijanskog parlamenta, a očitovala se i Skupština Srbije tvrdnjom da snimka ne postoji s obzirom na to da taj dio zgrade nije pokriven videonadzorom jer se nalazi u mrtvom kutu u odnosu na kamere. 

Glasnogovornik Europske komisije Carlos Martin Ruiz de Gordejuela smatra da izgred koji je čelnik Srpske radikalne strane i presuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj napravio u Narodnoj skupštini Srbije, a koji je bio usmjeren protiv izaslanstva Hrvatskog sabora, “ne pripada demokratskim institucijama”.

Šešelj, koji je nedavno pred Rezidualnim mehanizmom za međunarodne kaznene sudove, proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora, u srijedu je na ulazu u parlament Srbije oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatskog saborskog izaslanstva grubo izvrijeđao.

Plenkovićeva osuda

“U pitanju je nepoštovanje predstavnika demokratskih institucija, građana i svih onih koji rade na dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i pomirenju”, izjavio je De Gordejuela.

Nije odgovorio na pitanje hrvatskih novinara o stavu EK-a prema činjenici da je osuđeni ratni zločinac član nacionalnog parlamenta zemlje koja je regionalni lider u eurointegracijama.

U međuvremenu je hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio kako očekuje da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi izgred Vojislava Šešelja, a nastavak odnosa sa Srbijom da bude u kontekstu te osude, prenijela je Hina.

“Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident. Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo”, kazao je Plenković.

Vlada Hrvatske podržala je odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjet Srbiji.

I hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, no srbijanski diplomati odbili su primiti taj dokument.

Izvor: Agencije