Evropska komisija preporučila viznu liberalizaciju za Kosovo

Bezvizni režim dolazi s pravima i obavezama, zato je važno da vlasti na Kosovu jasno predoče svojim građanima sve rizike (EPA)

Evropska komisija potvrdila je da je Kosovo ispunilo sve uslove predviđene Mapom puta za viznu liberalizaciju i dala preporuku za ukidanje viznog režima za građane Kosova.

“Pozivamo Evropski parlament i Savet Evropske unije da brzo usvoje naš predlog o ukidanju viznog režima za građane Kosova. To će biti važan momenat za Kosovo, region zapadnog Balkana i celu Evropu”, izjavio je u sredu evropski komesar migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopoulos na konferenciji za novinare u Briselu.

Evropska komisija potvrdila je da je Kosovo ispunilo i preostala dva uslova za viznu liberalizaciju, koji su se odnosili na demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Time su, kako je navedeno, ispunjeni i uslovi da EK da preporuku za ukidanje viznog režima za građane sa pasošem Kosova.

Avramopoulos: Izbjegavati zloupotrebe

“Kosovo je napravilo značajan napredak u poslednje dve godine i ispunilo preostale uslove za viznu liberalizaciju i da nastavlja da ispunjava ostale predviđene uslove. Računamo na Kosovo da će da nastavi da radi, kako na pitanjima migracionih i bezbednosnih izazova, tako i na borbi protiv korupcije”, izjavio je komesar za migracije i unutrašnja pitanja.

Avarmopoulos ja novinarima, u prisustvu predsednika Kosova Hashima Thacija, rekao da je do početka dijaloga o viznoj liberalizaciiji sa Kosovom 2012. godine EK pažljivo pratila ispunjavanje potrebnih uslova i da će to nastaviti i u narednom periodu.

“Bezvizni režim dolazi sa pravima, i sa obavezama; zato je važno da vlasti na Kosovu jasno predoče svojim građanima sve rizike i pozovu ih na izbegavanje zloupotrebe ovog prava jednom kada im ono bude odobreno”, ukazao je Avramopoulos.

Jednom kada Evropski parlament i Savet EU-a usvoje ovaj predlog, što se ne očekuje pre kraja ove godine, građani sa “pasošima Kosova će moći da bez viza putuju i do 90 dana borave u zemljama potpisnicama šengenskog sporazuma”.

Izvor: Agencije