Evropska komisija u misiji spašavanja pčela

Evropska komisija je u ponedjeljak saopćila je kako će uvesti privremenu zabranu za tri vrste pesticida koji se najčešće koriste u svijetu, zbog strahovanja da su štetni po pčele i pored toga što vlade članica Evropske unije nisu uspjele postići sporazum oko ovog pitanja.

Tokom glasanja, evropski zvaničnici nisu mogli odlučiti da li da uvedu dvogodišnju zabranu, uz neke izuzetke, za klasu pesticida poznatih kao neonikotinoidi.

„Dat ću sve od sebe kako bhi bio siguran da su naše pčele, koje su vitalne za naš ekosistem i koje evropskoj poljoprivredi godišnje donose 22 milijarde eura, dobro zaštićene“, izjavio je komesar EU-a za zdravstvo Tonio Borg.

Insekticidi – imidacloprid i clothianidin koje proizvodi njemački Bayer, te thiamethoxam koji pravi švicarska Syngenta – koriste se pri tretiranju sjemena biljaka, posipaju se po tlu ili se njima tretiraju biljke i žitarice koje privlače pčele.

Komisija je u januaru predložila zabranu pesticida, nakon što su evropski naučnici ukazali da hemikalije iz pesticida predstavljaju ozbiljan rizik po pčele koje oprašuju široki spektar usjeva koji se gaje u Evropi.

Pitanje oprašivanja

Proizvođači pesticida i neki naučnici tvrde da nije dokazana veza između upotrebe neonikotinoida i oštrog pada broja pčela u Evropi u posljednjih nekoliko godina.

Ukupno je 15 evropskih država glasalo za zabranu pesticida, dvije više u odnosu na prethodno glasanje iz marta, ali nije postignuta kvalificirana većina, potrebna da bi zabrana odmah bila usvojena, što znači da je odluka prebačena na Komisiju.

Privremena zabrana će se odnositi na upotrebu neonikotinoida na svim usjevima osim žitarica koje se siju u jesen i biljaka koje ne privlače pčele, kao što je šećerna repa. Zabrana će stupiti na snagu 1. decembra 2013. godine, pet mjeseci nakon prvobitnog prijedloga Komisije.

Na pčele otpada 80 procenata oprašivanja koje vrše insekti, što je životno važno za proizvodnju hrane. Bez pčela, mnogi zasjevi i zasadi ne bi mogli davati plod ili bi ih se moralo oprašivati ručno.

Izvor: Agencije