Evropska obalna i granična straža uskoro u Makedoniji

Evropska komisija će predložiti da obalna i granična straža do 2020. godine ima 10.000 pripadnika (EPA)

Evropska komisija i Makedonija parafirali su u srijedu u Briselu sporazum koji će omogućiti Evropskoj obalnoj i graničnoj straži da se rasporedi u toj zemlji u slučaju velikog priljeva migranata prema Evropskoj uniji.

Sporazum su parafirali komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos i makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Na temelju tog sporazuma, kada on stupi na snagu, timovi Evropske agencije za graničnu i obalnu stražu moći će se raspoređivati na tlu te države u slučaju potrebe.

“Ovaj će sporazum omogućiti Agenciji za evropsku graničnu i obalnu stražu da brzo reagira na migracijske izazove i štiti naše zajedničke granice te tako u potpunosti ostvari svoj potencijal. Današnji sporazum je drugi koji smo parafirali, a nadam se da će se uskoro okončati i pregovori s drugim partnerima sa zapadnog Balkana koji su u toku”, rekao je Avrampoulos.

EU je već zaključila sličan sporazum s Albanijom, a uskoro bi trebali biti završeni pregovori i s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Ojačan mandat straži

EU je ojačala mandat obalnoj i graničnoj straži, koji predviđa mogućnost raspoređivanja i u trećim zemljama s kojima se EU graniči.

Ta agencija imala je 2014. godine manje od 300 pripadnika, a nakon velikog migracijskog vala, sada je znatno ojačana i do kraja ove godine trebala bi imati 1.300 pripadnika.

Evropska komisija je najavila da će najesen predložiti da obalna i granična straža do 2020. godine ima 10.000 pripadnika.

Ranije je bilo planirano da brojku od 10.000 dostigne tek 2027. godine.

Izvor: Al Jazeera