Evropska unija formira novi odbrambeni pakt

Osim Francuske i Njemačke, dosad su Italija, Španija i još 16 država Unije obećale da će se pridružiti paktu (EPA)

Najmanje 20 država Evropske unije potpisat će sljedeće sedmice u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva nakon odluke Velike Britanije da napusti blok.

Kako prenosi Reuters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji promovišu Francuska i Njemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO Francuska i Njemačka nadaju se da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra, ujediniti nacije u čvršćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumijeva vojnike i oružje.

Osim Francuske i Njemačke, dosad su Italija, Španija i još približno 16 država EU-a obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao biti stavljen na snagu u decembru, kad se budu sastali čelnici EU-a.

Bez Velike Britanije

Britanska agencija napominje da se druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku, tek trebaju javno obavezati.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namjerava napustiti Uniju otkad je održan referendum o Brexitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Reuters pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje.

Velika Britanija dugo je pokušavala zaustaviti saradnju EU-a u oblasti odbrane, smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU-a.

Izvor: Agencije