Evropska unija neće zamrznuti pregovore s Turskom

Europski parlament, EP, EU
Evropski parlament usvojio je nacrt odluke o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u EU (EPA)

Države članice Europske unije nisu prihvatile zahtjev Europskog parlamenta i Austrije da se suspendiraju pristupni pregovori s Turskom zbog kršenja ljudskih prava.

Vijeće EU-a za opće poslove, koje se sastalo kako bi raspravljalo o prioritetima u 2017. godini, nije postignulo konsenzus o napretku turskog procesa približavanja EU.

Austrija je ostala pri stavu protivljenja pregovorima o članstvu i glasovala protiv finalne deklaracije, u kojoj se ne spominje izraz “zamrzavanje turskog pristupnog procesa”, prenosi Anadolija.

Miroslav Lajčak, zamjenik slovačkog premijera i ministar vanjskih poslova te zemlje, rekao je da je “riječ ‘zamrzavanje’ spomenuta od jedne delegacije, ali da nije dobila potporu velike većine predstavnika zemalja članica u prostoriji”.

Pozdrav produbljivanju saradnje

Ostalih 27 zemalja članica složilo se i najavilo da skupina pozdravlja produbljivanje suradnje EU-a i Turske u ključnim područjima zajedničkih interesa i izazova, koji uključuju migracije, borbu protiv terorizma, energetiku. ekonomiju i trgovinu.

“Turski pristupni proces neće biti predmet rasprave Europskog vijeća, jer se radi o predmetu koji se nalazi na dnevnom redu Vijeća za opće poslove”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Turska je zahtjev za članstvo podnijela 1987, a pregovori su počeli 2005. godine.

No, pregovori su upali u pat-poziciju 2007. godine zbog protivljenja Njemačke i Francuske turskoj ulozi u ciparskom pitanju.

Europski parlament usvojio je krajem studenog nacrt odluke o privremenoj suspenziji pregovora o članstvu Turske u EU, a riječ je o neobvezujućoj odluci, bez pravnog efekta.

Privremena suspenzija

Za njezino usvajanje glasovalo je 479 zastupnika, 37 bilo je protiv, dok ih je 107 bilo suzdržano.

U nacrtu odluke podrazumijeva se privremena suspenzija pregovora o članstvu Turske u EU zbog, kako je navedeno, okolnosti koje je donijelo uvođenje izvanrednog stanja u toj zemlji nakon što je 15. srpnja ove godine spriječen pokušaj državnog udara.

U odluci je istaknuto i podržano legitimno pravo Turske da procesuira odgovorne za pokušaj državnog udara te je napomenuto kako za nastavak pregovora o članstvu u EU u toj zemlji treba biti ukinuto izvanredno stanje.

U odluci je upućena i snažna osuda pokušaja državnog udara u Turskoj.

Izvor: Agencije