Evropska unija odobrila Bayerovu kupovinu Monsanta

Monsanto, Sjeme, Istraživanje
Stručnjaci procjenjuju da je riječ o transakciji koja će iz temelja promijeniti agrohemijsku industriju (Reuters)

Njemački poljoprivredno-kemijski div Bayer dobio je u srijedu zeleno svjetsko Europske unije za kupnju američkog proizvođača sjemenja i pesticida Monsanta.

Riječ je o krupnoj transakciji, koja će iz temelja promijeniti agrokemijsku industriju, prenose agencije.

Spajanje je vrijedno 62,5 milijardi dolara, a njime će nastati kompanija koja će kontrolirati više od 25 posto ukupnog svjetskog tržišta sjemenja i pesticida.

U Bruxellesu ističu da je Bayer otklonio dvojbe Europske komisije u vezi s predloženom prodajom imovine kojom je ojačana pozicija velikog konkurenta BASF-a, prenosi Reuters.

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margarethe Vestager navela je u priopćenju da njihova odluka jamči istinsku konkurenciju i inovacije na tržištima sjemenja, pesticida i digitalne poljoprivrede i nakon spajanja Bayera i Monsanta.

Prodaja dijelova imovine

“Posebno smo pazili na to da broj globalnih aktera koji konkuriraju na tržištu ostane isti”, naglasila je.

Bayer je donio odluku o prodaji dijelova imovine vezane za proizvodnju sjemena i herbicida za 5,9 milijardi eura BASF-u, kao i o omogućavanju pristupa globalnoj digitalnoj platformi za poljoprivrednike, a prodat će i posao sa sjemenjem povrća.

Bayerov poljoprivredni odjel proizvodi sjeme i kemikalije protiv korova i insekata, ali je poznatiji po farmaceutskim proizvodima poput Aspirina i Alka-Seltzera.

Monsanto je poznat po svojim genetski modificiranim sjemenima poljoprivrednih kultura kao što su kukuruz, soja, pamuk i pšenica.

Brojne poljoprivredne i udruge za zaštitu okoliša suprotstavljaju se spajanjima, strahujući od moći tih kompanija i prednosti koje im jamče digitalni podaci o poljoprivredi.

Direktor Bayera Werner Baumann kaže da je odobrenje EK-a “veliki uspjeh” i da kompanije i dalje rade s vlastima SAD-a u vezi s dogovorom, za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije