Evropska unija podržava put Hrvatske prema euru

Euro, Europska unija, Eurozona
Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto (EPA)

Europska komisija spremna je tehnički i financijski pomoći Zagrebu na putu prema uvođenju eura, izjavio je u utorak potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

U razgovoru s članovima saborskih odbora u Zagrebu ponovio je da je 2018. bila dobra godina za Hrvatsku, ali “prostora za poboljšanja ima”.

Iz ureda hrvatske predsjednice priopćeno je kako je Grabar-Kitarović s Dombrovskisom, koji je ujedno povjerenik za euro i socijalni dijalog, razgovarala i o ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam i europodručje.

“Potpredsjednik Dombrovskis istaknuo je kako je Europska komisija spremna tehnički i financijski pomoći Hrvatskoj na putu prema uvođenju eura”, navodi se u priopćenju.

Pozdravio reforme

“Godina 2018. za Hrvatsku je bila dobra te gospodarski i fiskalni razvoj idu u ispravnom smjeru. Pozdravljam strukturne reforme koje provodite i kojima je cilj osnaživanje gospodarskog rasta”, rekao je Dombrovskis nakon sastanka u Hrvatskom saboru, kojem su teme bile gospodarski, financijski i socijalni izazovi te prioriteti koji stoje pred EU-om.

Upozorio je i da je uočen nedostatak većih stranih ulaganja u Hrvatskoj zbog “restriktivnog okruženja”.

“Dalje, u području osnaživanja poslovne i investicijske klime postoji još dosta prostora za napredak”, ocijenio je Dombrovskis.

Komisija podržava i ulazak Hrvatske u ERM II – europski tečajni mehanizam, ne samo kroz političku nego i tehničku i financijsku podršku, kazao je.

Ulazak i u bankarsku uniju

Prema njegovim riječima, kroz Program potpore strukturnim reformama državama koje rade na uvođenju eura uz tehničku pruža se i znatna financijska potpora.

“Moramo se uvjeriti da države ispunjavaju kriterije konvergencije prije ulaska u eurozonu, ali i da pokazuju određenu otpornost gospodarstva kako bi u toj eurozoni prosperirale”, objasnio je Dombrovskis.

Naveo je i kako uključivanje u europodručje znači i ulazak u bankarsku uniju te u tom kontekstu treba procijeniti i potrebu reforme bankarskog sustava i stabilnost financijskog sektora.

Izvor: Agencije