Evropska unija poslala Ukrajini 500 miliona eura pomoći

EVropska unija, SAD i MMF podržavaju ukrajinsku ekonomiju od ruske aneksije Krima 2014. godine (EPA)

Ukrajina je primila 500 milijuna eura financijske pomoći od Europske komisije, objavio je predsjednik Petro Porošenko na svom Facebook profilu.

Europska unija, Sjedinjene Američke Države i Međunarodni monetarni fond podržavaju ukrajinsku ekonomiju od ruske aneksije Krima 2014. godine, podsjeća Reuters.

Porošenko je napisao kako su tih 500 milijuna eura “veoma važan signal nepokolebljive pomoći EU-a u vrijeme suočavanja s nedavnim izazovima ruskog agresora”. 

Loši odnosi dodatno pogoršani

Već loši odnosi Kijeva i Moskve zbog aneksije Krima i ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine dodatno su se pogoršali u nedjelju, kad je Rusija zaplijenila ukrajinske brodove, optuživši ih da su ilegalno ušli u ruske vode.

Izgred na Crnome moru se dogodio kada su brodovi ukrajinske ratne mornarice pokušali kroz Kerčka vrata ući u Azovsko more, koje je veoma važno za izvoz žitarica i čelika koji se proizvode na istoku Ukrajine.

To je prvi otvoreni vojni sukob Moskve i Kijeva nakon aneksije Krima i početka oružanog sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku zemlje 2014. godine, u kojemu je poginulo više od 10.000 ljudi.

Izvor: Agencije