Evropska unija ukinula sankcije Miloševiću i porodici

Evorpska unija donijela je odluku o ukidanju sankcija bivšem predsjedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice i saradnicima.

Takva odluka donesena je jer se sankcije više ne smatraju relevantnim za odnose između EU-a i Srbije.

Miloševiću, njegovoj supruzi Mirijani i sinu Marku Evrospka unija je imovinu zamrznula 2000. godine.

Unija je krajem septembra izvijestila da je u toku “preispitivanje zamrzavanja imovine pripadnika bivšeg režima, predvođenog Slobodanom Miloševićem”, kao i da će o provjeri biti više riječi kada bude završena.

Odluka o ukidanju sankcija će stupiti na snagu u srijedu.

Živković: Iznošenje novca nije dokazano

Bivši ministar unutrašnjih poslova SR Jugoslavije, a potom i premijer Srbije Zoran Živković kaže kako se ne zna da li je i koliko novca porodica Milošević iznijela iz zemlje, jer to nikada nije utvrđeno.

“Račune u bankama u zemljama Zapadne Evrope nisu nikada ni imali, a iznošenje novca preko Kipra nikada nije dokazano zbog nedostatka dokumentacije”, rekao je Živković za Al Jazeeru.  

Priče o stotinama miliona eura, koje su Miloševići navodno iznijeli iz zemlje, nikada nisu dokazane i takve priče Dragan Hadži Antić, blizak prijatelj porodice Milošević, odbacuje kao gluposti.

“Sa Miloševićem sam o tome u Haagu razgovarao. On se smejao i rekao neka nađu i jedan jedini dolar, pa neka se jave”, kaže Antić, navodeći da porodica Milošević živi od ušteđevine i mjesečnih prihoda.

Dodaje kako Mirjana Marković prima penziju od 500-ak eura, koju joj Hadži Antić svakog mjeseca podiže.

“Ona ima penziju, ja primam penziju i šaljem joj novac. Nema drugi izvor. U krajnjoj liniji, ona skromno živi. Ne ide da kupuje ‘Louis Vuitton’ garderobu ili kod ‘Prade'”, kaže Hadži Antić.

Zoran Živković kaže kako Srbija nikada nije vodila istragu o postojanju računa porodice Milošević u inostranstvu te da nikada nisu dobili informaciju da porodica Milošević ima novac u inostranstvu.

“Pod sankcijama bilo je opravdanje da se novac iznosi za nabavku lekova, energenata, ne znam čega. Koliko tih para je stvarno otišlo za tu nabavku, koja je bila potrebna državi, a koliko je otišlo posrednicima, odnosno Miloševiću, mislim da je vrlo teško da se otkrije. I da je bilo nekih tragova, oni bi bili otkriveni za ovih 15 godina”, smatra Živković.

Istraga je vođena

Država je istragu vodila oko iznošenja novca na Kipar tokom 90-ih godina, jer je tamo, zbog sankcija, bila neformalna centralna banka Srbije, odnosno sva plaćanja su vršena preko te mediteranske države.

Ekipa emisije ”Insajder” B92 utvrdila je da je novac uplaćivan “offshore” kompanijama koje su vršile kupovinu u ime tadašnje Jugoslavije, a primjer je i kupovina jednog helikoptera iz Ukrajine.

“To je fascinantno kad gledate. Te transakcije se plaćaju u dve-tri tranše, a one odlaze na pet-šest strana. Dobit koju je imao posrednik, brat Slobodana Miloševića, bila je negde oko 700.000 dolara samo za taj posao”, kaže Mira Jevtović, novinarka ”Insajdera”.

Osim Borislava Miloševića, ni ”Insajder” nije pronašao nijedno drugo ime iz porodice Milošević na dokumentima o transakciji novca tokom 90-ih.

“Njih čak nema. Kada su 2001. otkriveni računi u Švajcarskoj, to su bili računi najbližih saradnika i ono što je bio presedan – nama je Švajcarska dozvolila da se ti računi blokiraju, ali naše tužilaštvo dve-tri godine nije uspelo da formira optužnicu. Ti računi su negde 2005. odmrznuti i verovatno istog dana počišćeni”, dodaje Jevtović.

Slobodan Milošević je umro u Haškom tribunalu 11. marta 2006. godine tokom suđenja za genocid i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu.

Protiv njegove supruge Mirjane Marković u Srbiji postoji aktivna Interpolova potjernica.

Izvor: Al Jazeera i agencije