Evropske države traže pomoć bivših kolonija

Kralj Španije Juan Carlos I i premijer Španije Mariano Rajoy na 22. iberoameričkom sastanku (AP)

Kralj Španije Juan Carlos I, premijer Španije Mariano Rajoy i predsjednik Portugala Anibal Silva su sa predsjednikom Evropske komisije Manuelom Barrosom pozvali bivše kolonije da spase njihove bivše metropole.

Tako nešto još nije viđeno na godišnjim iberoameričkim samitima. Na 22. samitu šefova država i ministara vanjskih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugala i Andore u španskom Cadizu, izraženi su zahtjevi da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja.

Tonalitet susreta odredio je španski monarh, koji je rekao da proširena ekonomska saradnja može dati znatan podstrek ekonomskom rastu u Evropi.

‘Više Latinske Amerike u Evropi’

Premijer Mariano Rajoy bio je još otvoreniji.

“Potrebno je više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji”, izjavio je Rajoy i dodao da je to najefikasniji recept za liječenje svih finansijskih i ekonomskih bolesti Evrope.

Predsjednik Portugala Anibal Silva propagirao je iberoameričku saradnju kao investiciju u budućnost.
 
Madrid i Lisabon mogu da se nadaju pomoći svojih “rođaka” preko okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku, navode eksperti.

Španija i Portugal su u veoma ozbiljnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi. Ove države računaju na to da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade koje su u stanju da investiraju u njihove ekonomije.

Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno.

Preozbiljna kriza za ozbiljno ulaganje

Ipak, bez obzira na “srodstvo” i davne veze, Latinska Amerika možda nije spremna da “zagrli” svoje starije iberijske rođake. 

Možda će u Španiji učestvovati sa neznatnim dijelom kapitala. U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka zahtijeva velike iznose. Situacija je u Evropi ozbiljna, a bit će teško privući privatne kapitale u velikom obimu, napominju ekonomski analitičari.

Španija i Portugal su na rubu bankrota. I Madrid i Lisabon smanjuju budžetske stavke i povećavaju poreze.

U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji i Čileu, bilježi se stabilno povećavanje bruto domaćeg proizvoda (BDP). Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu iznosit će u prosjeku četiri posto.

Iberoamerika je termin koji je se koristi za grupu zemalja na američkom kontinentu koje su ranije bile španske i portugalske kolonije. 

Iberoamerika se odnosi na sve zemlje na američkom kontinentu u kojima se govori španski, uključujući i Brazil u kome se govori portugalski. U ovu grupu se, također, ubrajaju Španija, Portugal i Andora, iako ne pripadaju američkom kontinentu.

Sljedeći iberoamerički samit bit će održan 2013. godine u Panami. 

Izvor: Agencije