Evropske kompanije za bolji pristup Kini

Kina je prošle godine pretekla SAD i prvi put postala najveći trgovinski partner Njemačke (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel apelirao je na Kinu da kompanijama iz Evropske unije omogući bolji pristup kineskom tržištu kako bi mogle investirati.

“Kina i EU trebale bi raditi na sporazumu koji će poboljšati tržišni pristup. Riječ je o jednakosti tržišnog pristupa za sve strane, jer će bolji tržišni pristup donijeti brojne dobrobiti životima običnih ljudi”, rekao je Gabriel nakon razgovora s kineskim kolegom Wang Yijem u Pekingu, sedmicu uoči samita EU – Kina u Briselu.

Međutim, zvanični Peking ima svoje brige, poručujući da je odbijanje EU-a da Kini dodijeli status “tržišne ekonomije” primjer prikrivenog protekcionizma i dvostrukih standarda Zapada, prenosi AFP. 

Kina najveći partner Njemačke

Gabriel, koji je u pratnji ekonomske delegacije, izrazio je optimizam da će Kina pozdraviti uključivanje njemačkih automobilskih kompanija na kinesko tržište električnih automobila.

Dodao je da bi njemački Volkswagen trebao biti tretiran kao lokalni dobavljač na tenderima na isti način kao i kineske kompanije.

Kina je prošle godine pretekla SAD i prvi put postala najveći trgovinski partner Njemačke, pokazuju zvanični podaci.

Izvor: Agencije